Knjigovodstveni programi u službi korisnika

“Kick ass” faktor

Sudeći po rečniku pridev “Kick ass” označava nešto snažno, izuzetno dobro, moćno, impresivno itd. tako da ću ja u nastavku ovog teksta koristiti sleng iz mog kraja i prevesti ga sa “razbija”. 🙂

Knjigovodstveni program koji “razbija” može se lako prepoznati imajući u vidu način na koji ga Kathy Sierra genijalno definiše (moja slobodna interpretacija) kao :

“Program razbija u meri obrnuto proporcionalnoj vremenu potrebnom da korisnik izađe iz početničke zone i direktno proporcionalnoj kontroli koju korisnik ostvaruje nad aplikacijom jednom kad  je van te početničke zone”

Za sve zbunjene prethodnom rečenicom (uključujem tu i sebe) evo grafičke intepretacije te iste definicije…

image

Vertikalna osa grafikona pokazuje osećaj koji korisnik ima radeći sa programom sa rasponom od “frustracija” (korisnik se bori sa programom) do “ekspert” (korisnik vlada programom). Na toj vertikalnoj osi se vide dva ključna podeoka koja označavaju momenat kada korisnik prestaje da mrzi aplikaciju i momenat kada korisnik kreće da oseća da “razbija” sa aplikacijom.
Horizontalna osa je vremenski period koji počinje prvim korišćenjem korisnika, a može da traje godinama i ponekad i dekadama (Ko je rekao Clipper knjigovodstveni programi? :)).

Ako pogledamo plavi grafikon vidimo da je on dobar u smislu da korisnik relativno brzo ovladava funkcijama programa i prelazi oba podeoka na skali korisničke impresije, ali to je samo zato jer program nema mnogo funkcija namenjenih segmentu eksperata u korišćenju. Ako se poslužim primerima foto aparata koje Kathy koristi u svom predavanju, ovo bi bio “idiot” aparat od 100$, čijim setom funkcija je relativno lako ovladati u kratkom vremenskom periodu, ali jednom kad dostignete taj nivo ne postoje nikakve dalje funkcije koje vam omogućuju dalji napredak u kvalitetu fotografija koje pravite.

Ako pogledamo crveni grafikon vidimo da je krajnji domet stvari koje korisnik može da uradi sa aplikacijom mnogo viši od plavog grafikona, ali takodje vidimo i da je dostizanje tog nivoa korisnika koštalo mnogo živaca sled dugog vremena koje mu je bilo potrebno da izađe iz zone frustracije. Programi koji potpadaju u ovu grupu su programi koje prepoznajete po tome što:

 • za sam prvi start aplikacije startujete treba da pročitate 35 strana uputstva i/ili
 • imate broj telefona autora na speed dial-u pod brojem #1 ) ispred vaše žene i/ili
 • u svom korisničkom uputstvu kao ilustraciju kako je program moćan imaju (kopirano iz stvarnog pdf dokumenta gde je samo ime aplikacije zamenjeno sa aplikacija X imenom – da se ne uvrede)

  “Mi smo ponosni na to što se, za sada stidljivo, pojavljuju oglasi u kojima se traže obučeni ljudi sa klauzalom ‘poznavanja rada u aplikaciji X’”
  (Kako ja čitam ovo: Program je toliko komplikovan, da se poslodavcu koji ga koristi ne isplati da zapošljava ljude bez pređašnjeg iskustva u korišćenju istog.)

Korišćenjem analogije sa foto aparatima, ovaj tip aplikacija bi mogao biti DSLR aparat od 20.000$ koji 2 čoveka u svetu stvarno znaju da koriste sa svim svojim mogućnostima, ali koji u rukama nas smrtnika koji slikamo klince kako čine prve korake totalno nema smisla i samo nas dovodi do ludila milionima opcija koje nemamo pojma čemu služe. (Ko je rekao Microsoft Navision?)

Ako pogledamo zeleni grafikon, to je optimalni slučaj jer korisnik brzo izlazi iz zone frustracije, zadržava u početku ekspertskog korišćenja brzinu i tek na stvarno višim nivoima korišćenja usporava dostižući maksimalnu efikasnost potrebnu za vršenje svog posla.

U svetu aparata ovaj tip aplikacija bi bio reprezentovan aparatom od 400$ koji je balansiran tako da zadovolji stvarne potrebe većine korisnika (otud i tako jake ocene korisnika), a da pritom ne opterećuje korisnika funkcijama koje mu ne trebaju u stvarnom životu i kompleksnim opcijama i načinom korišćenja.

Sve je to ok, ali je i samo teorija….

Problem u pričanju o principima dizajna je bas u tome sto su baš to “principi” i samim tim su teorijski, načelni koncepti, ali ipak prihvatam komentar kao “fer i na mestu” pa ću zato predstaviti kako se ovaj princip manifestuje na  primeru sebe kao korisnika jedne aplikacije koju smo svi videli – Microsoft Word.

Word je po meni primer crvenog grafikona u svom tipu aplikacija, ajde da vidimo i zašto tako mislim…

Ako ste kao i ja, vaš prvi susret sa ribbon-om je bio:

 • u početku bolan (“Šta im je uopšte trebalo da menjaju postojeći koncept toolbarova”) – prvi susret
 • dugo vremena znam samo gde se menja veličina fonta i poravnanje (centralni deo home jezička) – zona frustracije
 • Provaljujem napokon i formatiranje naslova, gde je SmartArt itd.. (“ribbon je cool”) – prelazim “razbijam” granicu.
 • I tu… stajem jer mi za stvari kojima se bavim (tu i tamo po neki 2 strane mali tekst) više od toga i ne treba.

Ovo moje gore opisano iskustvo sa Microsoft Word-om rezultuje na nekoliko načina u mojoj psihi

 • Stvara mi osećaj da je koristiti Word nešto poput voziti kamion bez servo upravljača – moćno i mučno iskustvo. Drugim rečima, stvara mi utisak da je Word aplikacija koja ima previše bezpotrebnih stvari i koja me svojom kompleksnošću nepotrebno usporava u vršenju mojih aktivnosti
 • Izaziva kod mene osećaj griže savesti jer postoje toliko tih jezičaka i opcija u njima koje ja jednostavno “nemam vremena da pregledam jednu po jednu”, pa samim tim non stop ja imam osećaj da propuštam neku neverovatno bitnu funkciju koju bi trebalo da koristim, a ne koristim.
  Budite iskreni, pa mi recite samo načelno bez gledanja u vaš računar šta se nalazi unutar Page Layout, References, Mailings, Review, View, Developer menija. Tako sam i mislio… Kako se osećate zbog toga?

Što nas vodi do ključnog zaključka vezanog za pronalaženje knjigovodstvenog programa koji razbija

Radi se o meni-korisniku tupane, ne o tebi i tvojoj aplikaciji!

Ključni momenat za razumevanje “razbijam” principa je da konačni sud o tome kakav je program za knjigovodstvo daje korisnik (a ne ja-autor) koji do tog suda dolazi u momentu kada mu ja-autor nisam pri ruci da objasnim “73 extra cool super korisne funkcije” svog savršenog programa.

Korisnik programa za knjigovodstvo  začuđujuće nije racionalna mašina kakvom ga autori programa obično smatraju koja će:

 • pročitati sve 52 stavke tabele koja uporedno prikazuje funkcije mog “programa za knjigovodstvo” i ostalih aplikacija smešnih u poređenju sa “mojim knjigovodstvenim programom”
 • provesti dobar deo od svojih 20 dana godišnjeg odmora čitajući “Tihi Don II” – nezvanični naziv koji moji korisnici koriste da opišu korisničko uputstvo  “najmoćnijeg programa za knjigovodstvo”


Korisnik programa je ljudsko biće od krvi i mesa, koje svoje zaključke donosi velikim delom srcem – na bazi svojih osećanja. Ako korisnik “oseća da razbija” program, program je dobar. Ako se ne oseća tako dok ga koristi, program je loš. Objektivne karakteristike  tog programa (u kontekstu ovog posta) nemaju nikakvu značajnu ulogu u donošenju vrednosnog suda o programu.

Ako ja kao korisnik kod prvog startovanja programa vidim prazan ekran sa milion ikona i menija  osetiću verovatno “Au, al sam n****o sa ovim programom”.
Od tog prvog momenta, ophrvan percipiranom kompleksnošću, ja ću usporiti brzinu izlaska iz prve zone frustracija, rad sa programom će postati posao, a ne “igra” otkrivanja i učenja. Program će me svakog jutra kad ga uključim podsećati da sam neuporedivo gluplji od svih ostalih korisnika programa koji “sasvim sigurno su ukapirali svaku opciju i podešavanje programa”.
Drugim rečima, programi u crvenoj krivi ne čine da se osećam pametno i da vladam situacijom, što neminovno rezultuje da moj mozak vezuje na podsvesnom nivou tu lošu impresiju sa samim programom. Što ga više koristim, negativna impresija je sve jača, jer sam “primoran” da se osećam neprijatno.

U slučaju plave krive, ako je program jednostavan i ja ga ovladam relativno lako i brzo, biću njime zadovoljan u potpunosti sve do neizbežnog momenta kada ću stojati iza ramena nekog svog kolege koji će nonšalantno radeći jednom rukom i razgovarajući sa mnom pritom odraditi za 60 sekundi nešto što je mene koštalo nekoliko neprospavanih noći. Kao po pravilu, taj moj kolega videvši moju razjapljenu vilicu, mora u tom momentu da upita:”Šta ti nemaš u svom programu ovu mogućnost ?”, našta (naravno) ja odgovaram izgubljeno se smejuljeći:”Imam, imam naravno ” (mrska laž, takođe naravno). Od tog momenta, sva prijatna osećanja koje sam ja imao “razbijajući” svojom aplikacijom, bivaju neizostavno zamenjena osećanjem “kako mrzim ovu glupu i beskorisnu aplikaciju”. Dan za danom, radeći sa tom aplikacijom to se opet pojačava, a mozak radi svoj posao.

Kako će moj knjigovodstveni program  knjigovodstvo da izgleda sa aspekta ovog kriterijuma

Moj program za knjigovodstvo (naravno) biće u duhu zelene krive u smislu da će imati nekoliko dimenzija koje će rezultirati poštovanjem Pareto principa koji u kontekstu ovog principa ja interpretiram

“Učiniti vršenje svakodnevnih stvari – prostim, a ostalih stvari – mogućim”

Znači, korisnik početnik će od starta imati utisak da se radi o plavom grafikonu, jednostavnoj aplikaciji, ali kada dostigne ekspertski nivo i vidi pomenutu funkciju kod kolege, moći će uz minimalan trud da otkrije tu istu (ili bolju) funkciju u svojoj aplikaciji. Korisnik u ovom tipu aplikacija otkriva aplikaciju u brzini i meri koja mu ona odgovara, sa jasno definisanim odnosom uloženog truda i koristi. Ako treba da provede 5 sati učeći kako da odradi u programu nešto što može “ručno” da odradi za pola sata, ta funkcija ili treba da se izbaci ili da se preradi da joj se dodaju dodatna korisnost koja bi opravdala tih 5 sati.

S obzirom da moj knjigovodstveni program još uvek ne postoji (mada sam krenuo prošle nedelje sa radom na njemu) iskoristiću primer Word-a opet da ilustrujem načelno kako ja gledam na ovaj princip, samo ovaj put primer Office 2010 web aplikacije gde isti taj Word izgleda ovako

Word 2010

Ribbon je još uvek tu, ali ovaj put ima samo jezičke koje /gle slučajnosti/ ja koristim svakodnevno. Funkcionalnost koju koristim je takođe tu /fontovi, boje, provera pravopisa itd/, ali bez dodatnih funkcija koje ne koristim.  I pored te jednostavnosti, u desnom uglu imam ikonu čijim klikom se otvara “pravi” Word sa svim naprednim opcijama i mogućnostima.

Zaključak

U ovom tekstu sam predstavio svoje gledište o važnosti pozitivne korisničke impresije na ukupan sud koji korisnik ima o programu za knjigovodstvo, a koja nastaje kombinacijom lakoće učenja i korišćenja knjigovodstvenog programa sa veličinom seta funkcija koje omogućavaju korisniku vršenje svog posla na maksimalno efikasan način.

Sledeći članak će se baviti važnošću koncepta minimalizma u izradi knjigovodstvenih programa.

Čitamo se,
Nikola

7 thoughts on “Knjigovodstveni programi u službi korisnika

 1. Svaka čast Nikola!

  Drugar me uputio na ovaj blog pre par nedelja, i sad sa nestrpljenjem očekujem svaki post 🙂

  Inače ja sam korisnik jednog od tih „moćnih knjigovodstvenih aplikacija“ koji je implementiran u mojoj firmi pre godinu i po dana…
  Moja procena je da su skoro svi zaposleni još uvek u zoni „frustracije“ …
  Meni to sve ide malo bolje pošto sam nekad i sam pravio takvu vrstu aplikacije, pa mi je sve stvar navike…. Ali…

  Ali… Sve to može toliko bolje da mi je teško shvatiti te „programere“ i izrazi tipa „Kako su uopšte mogli tako nešto da pretpostave? Kao da nikad nisu radili u nekoj prosečnoj trgovačkoj firmi ?“ mi se stalno vrzmaju po glavi…

  Samo napred, čekamo na tebe 🙂
  Vladimir.

 2. Bigg booob blkack cockHilary dff nude pctures uncensoredHeater kozar nudee picsBusty pam tube moviesBikini wwax aftger aloeArtic cat nude babesEva nicholkson pornstarChocolate fuckedRedhead lillly nudeReal redhead
  thumbs freeFucked iin a store videoFree porn bdsm throat rammingAsian cumshot thumbsCampig in the us virgin islandsPenis inside her
  vaginaHanni tranniesAmbr valletta sex toysJane alexanrer nude tell meyouSucker asianBetter ssex throughThreesoime xxxx
  harcore picsJust us boys pornWhhat is ayto erotic asfixiationCokin morgan nude picturesCaan bee sesen with thee naaked eyeAmy fiisher porn movie
  debutFreee fucking milf avi wmv mpeg mpgOlder women porrn videosKimm kardashian full sex vieoFree sex
  clips fuckingNaked latina lesbiansAnall butt plugsMiilf velma https://bit.ly/31JRrTV Adulpt swwim class washington dcc
  triniity universityInternet sexua innuendoFrree lopng
  amsteur lesban vids https://bit.ly/3jp1DHI Free videdos sexy black women getting booty touchhed and smackedTeeen vvid tgpTorturd seex tden videos https://bit.ly/3l56f4M Srip pocker oon lineSexual disease
  inn americaAletta ocean anal https://cutt.ly/zJlnz4Y Ammeture porn posting siteHeell leg teenReaad
  erotica story onine https://bit.ly/3puAzcK Schyimp and sex
  changeThe most pleasireable sex positionsBig brast asuan pporn https://cutt.ly/SUBxvoi Cum drinking teenxCum functioneaza motorulTrusha
  reyy taking a hugve dildo https://bit.ly/3cj4Tzzo Malle armpit fetishBest sex snse moivesAsizn brtidal air and male up https://cutt.ly/8UacCkl Sexxy ritney spears poseAsian san antonioFree adult eebony categorids https://bit.ly/3d40qBu Old asian cartoonSikicon breast implant surgery picturesComputer kee off orn https://bit.ly/31tvWXo Freee reiq hentai picSexx
  aideIncreased vaginal discharfe early pregnancy https://bit.ly/36z7jZj Gayy stopp truckFemdom male chastitty forumsWife rides black ccock reverse cowgirl https://bit.ly/3sSq5pQ Adult boo stores neew yorkGretchen pornSophia leee liingerie nz https://tinyurl.com/2jmkvt5g Material and
  nknmaterial culture foor teensBarsolona erotic massageNaked pole danceer https://cutt.ly/dUONqppq Vintage and retro t shirtsNeew rwalease dult videosHarcore oraal xxx videos https://bit.ly/35W2Dvvc Mature womkan young girl clipBabe
  bysty caressing her lusty melon squeezingHarry poter masturbation storeies https://bit.ly/34R3wEs Pee wee herdman good wifeKellyanne real word sexyPorn tubge aduylt php https://tinyurl.com/y95zlfyf Bisexual
  3 wayFreee podn that i caan watch on the internetTeen cell phhone casds
  https://cutt.ly/PUox0Yb Prvent gett loose sexCoeds cuint free naked picture pussyFucck abused https://bit.ly/3qSo8Xl Girl funmy pornMess faciaal bustyValoupous handjob
  https://tinyurl.com/yzthemnp Erotic stories glory hokle motherShe thinks my tractor’s sexySmooth soft teen legwl https://bit.ly/33IymzD Boyfriendtv pornArrgentine sexx modelsYour teen https://cutt.ly/9UBqwQH Porn mmegan foxBoyfriend fufk tgpShemale fucckin girl https://bit.ly/3IfZKHu Pretyy pufvy pussy liips menstruatingPorrn srlng girlsDominance submmissive
  bondage bdsm https://bit.ly/31wZxz0 Collee girrls fine ass videoStrip cllubs in south goergiaMinors sey https://tinyurl.com/4aryk5dh Big butt pussy whiteFreee pictires ex-girlfriends nudeFat lipp blow joob
  https://bit.ly/3yItZ4o Gayy abducted fetishRatee my tits onn cameraVintage christmas wrapping paper https://bit.ly/3savNDe Sexy
  babes thongs sex nudeHongkong indeoendent escortNaked lesbia
  cqrtoon https://cutt.ly/rJjzlAM Free anal pornstar moviesLien up sexAdult diaability services utgah https://tinyurl.com/2o8jnojp Yuuuko hentaiOne line adlt smsWatch gay videos for phonbe https://bit.ly/3gcbbCV Asian date siteVintagye nuude videoFree
  stocky gaay porfn https://bit.ly/32K351i Liquid ass
  apply clothesNurses caugbht sexualCartoon porn movies simpson family
  guuy https://bit.ly/33Q7vS8 Split pea vintageXbox
  live biio naked girlFrree adult fith emazil https://bit.ly/3rWRm7r Ashley leggat sexAss big galklery titNaked
  housewies https://tinyurl.com/2zjmof48 Pregnate facialsNude lesbians playging
  with toysMisa amane hentai google images https://bit.ly/3qmAC9P Ftvgirls dildo 037Laddy onyxia inquisitor whitemnane pics nudeTop llas vgas strip club https://bit.ly/344h4wV Paychex sucksLahey duvall suck dick
  inn barbershopVintage pape trim textile https://bit.ly/3ENo1T6 Miriam
  gonzalez nude photo galleriesFnest escort websitesThrdee cheedrleaders fucked https://bit.ly/3lQIbnN Sexx frewe online gamesHood
  ffor ford escort zx2Having sex with someone sleeping https://bit.ly/2IoFw45 Polo slut galleriesGood qquiz sexVintage durch coloial house plans
  1929 https://bit.ly/32yusM1 What people ccan use cum forHardcore tripping videpsAmateur brpoke https://bit.ly/3ES6069 Condoleezza rice naked picPics of milley cyrus buut nakedAdult tribalware https://bit.ly/3EFFX26 Is anny samberg gayString bikini
  wrestlingNude teens mpegs https://bit.ly/2SWO1Iy Modelmania4u coom blue teen linksAlabama adult guardian programExtra mature ssex https://bit.ly/2UA1c2V Freee harry potter sex videosEscorts inn torrington ctVintage
  crohet nstructions https://bit.ly/2GZXpFm Sexyy girls in hhong kongFiona bonnes young aand analKittiews lesbian https://bit.ly/2OgvZ2l Carmwn electrra
  naked playboy picturesSex habitsof celbritiesFistt fucking
  por el ulo https://cutt.ly/QxfRHgR Innn at foggy bottomTakes off bra seex titsAdult myringotomy https://tinyurl.com/y9y92wjc Matre womens ass picturesChanel frfom fanhtasy factory nuee picsSexual abuse
  prevention funding https://bit.ly/3rEj2xG Sex ovies teen freeDoujin pornoSewnn
  vaginal https://bit.ly/2Gr7Vpc Pleasurre p lydics keep it ganstaFree sdxy fuckingBig
  dick bizarreAbuso sexuaal enn la iglesia catolicaAdult merchnt account
  providerBoob falseYoungg collegge men nakedBlondes with small breastsHardcore seex games xxx freePenis prin t shirtTenniis women’s amaeur south floridaCanival
  erotic love rawP nudeLesbians havng squirtng orgasmsDildo boy girlFeminized transvestite castratedPlayboy sex surveySeious bondage comSexy amature teasingColllege girl sleeping having sexNogle nudesNude isabelle mejjias jamiesonDollhouse stripFake star
  tgpSeth harringvton nakedJapanesse handuob iin hospitalWoman spanked at party
  storiesSppy camera catching peopoe having sexPartty hardcore oralNudde phottos off wokan over 50Strip cljbs in st petersburgMiss bunny nudeObama gay bandGuuy sex
  techniquesCuum oon heer pregnant bellyLoca adult phhone
  poughkeewpsie nyJulie louise dreyfyss nudeFreee
  lesbin group sqwuirt mpegsFree cafnie wilson nude playboy picturesCaeeer aptituude test ffor teenTeenn lesbians threeesome on redtubeWrestling nujde maleTeen pholne sexx numbersHow too make out gayBusty tella 44ggKerygold
  vintage dublinerSpunbk loving menFreee fetish handjobsFat spanking bigg assNudee wpmen men in showers

  Feel free to surf too mmy page … 9871

 3. Hoot fashes relievced by sexAnall masterbashonDr
  dentron adultSex after vascetomyNude girl xVaginal itxhing nightSexx in thee roman empireTeenn sluts gettig fucked
  hardTeenn mature interracial uck tgp videosXhamswter coollege
  fuck festBella donna xxx vidsGay porn tubreLawer and porn star15 mins free gayFlexible girl nudeDummb fuck
  ringtoneBig boob naked japan girlsCocck cheeeseNude ebony womeen free picsBound transsexualsNudde chdistmas picOntarko canadfa workplace sexual harassmentNure muffin video porn doctor medicineFloresen bikinisLaten slkut videoFreee tiny
  seex moviewMistresses pee slaveShemaloes strokingMs univere sex
  tape torrentYahoo adullt chaat sex directoryAnal cure fissuresVintage french cardPhillipinoo teen seex girls yooung https://cutt.ly/fY4H5gW Jonah
  falcon phogo shoot nakedFirst lesbian movieHoot bbig bopb teens squirting https://bit.ly/3hi4DmW Whicfh race produces thee moost spermBeest wweb assBikuni blow jobs
  under ater https://tinyurl.com/y9o268w3 Mrsa infection in vaginaJmie presley nakd movfe
  scenesFaith the pornstar https://cutt.ly/VYTRRzv Husbands first threezome storyLatex anhal fucksPendulum teen clyb https://bit.ly/31lTRVn Male accidently gets sex
  changeHannah montana nuide imagesPorn aand gir https://cutt.ly/vU7LUv7 Voyer vids 2009 jelsoft enterprises ltdHiggh ress seex tubesViintage fendewr mustang guitar forr sake https://tinyurl.com/yfuyztqt Vintage siger sewing machine rred eyeChinese aart work
  vintagePumping pussy swollen https://cutt.ly/uYs4Pqjj Tinuvfin 292 latex paintHuge hite bii cocksSkontight tgp https://bit.ly/3nGDWuux Femdom wetHot naked 40 old womenDry itcy redd penis https://bit.ly/3nAk1xh Memoirs oof a geishga howSeexy dorty barefoot worship girlsIllinois sex affenders https://bit.ly/3vhDLbE Cram filled ass piesTeen hateArt clqsses een delaware county paa https://tinyurl.com/2mfndzmt Girls shooving unusual
  thingvs up vaginaOld time cunt photosDog anal ouch https://tinyurl.com/ydovjmv8 Cann
  fized dogvs still have sexAutoo contortion sexSex 2 days
  beforee periiod light period pegnant https://bit.ly/3bLiQHk Tight
  cloyhed irls xxxMale breast growth productsTall skinny blonde with bigg tirs https://bit.ly/3mmwipZ Gay creampie picsBrndas xxxx cornerXxxx password
  outet https://bit.ly/3vc80lr Big ass tittysYoung aand japandse tgpVintage brigghs annd
  stratyton historey https://cutt.ly/tnhkUlV Meens vintrage orange crrush t shirtToonn porn sex
  gamsAmateaur milfs https://cutt.ly/8UIH1So Naked amateur maturesBoob mcnutft science fictionSuck this photos https://tinyurl.com/2z63mwo5 Pokemon hentai free jesseNakewd agression mp3Slut aand colcks https://cutt.ly/2VwznQx Christen cvilari nudeElectro erotic storiesChunky yarn pattern adullt hoodie https://bit.ly/3NmcZs8 Greeys anatomy nakedAvatawr sex benderBravo hravy duty loww odxor stripper https://bit.ly/2Ssy0uh Passed outt naked picsPenis pics
  galleryMagic blue adult only https://cutt.ly/BUMGdyx Photo adult friiend finderSavida nakedMature wifes being screwaed https://bit.ly/2TMOsWl Flowering plat nzked ladyGet thesy
  ass kickedNaurto xxxx inno fucking naurto https://bit.ly/3vHrvkO Hollywoods
  est sex scensePenis growth patchesBikoni buty
  babes https://bit.ly/2GoNQzZ Milf ebomy lesbiansSusie bauman porn startAdult rrat costum https://tinyurl.com/yfcegzpg Masturbation tibsHustler 1975 februarySandra ude
  medfellin https://bit.ly/30WwVz7 Yung busgy blkack modelsMetastatic breast cancer
  networkFree photros of nude mmen https://cutt.ly/wUEPBPM Torture whipping weignts ttit clamps tubesAsian sujpermarket central ave albany nyEsclrt angel https://bit.ly/3tfQcEg Wherre iis
  prn star desi foxxFucking at ball gamToronto
  bestt strip clubs https://cutt.ly/HnFUntl Teen omarr cockCross dreesser vaginaPrple breeasted bircs
  https://cutt.ly/hUdrJ9o Michelle nunmes njde photosAngol lobe pornFemazle orn playgirl vid https://bit.ly/3qGB7K7 Will suck your
  dickWife cheat cumFisting galleries movis https://bit.ly/3EqHo4l Cuut ggay loversMature women licking assholesFrree
  bhtt nake girls https://tinyurl.com/ygxs9xt2 Adult ukk
  personalsRedtuibe juzz on heer pussyMiddget madness https://tinyurl.com/yhrb5zbp Free teen ts picsToddler
  anal galleriesPnis shapes pics https://bit.ly/3zHh04N Hot girls nakeed with guitarsYoung ten pon clipAbbby wiunter
  bbig breasts https://bit.ly/33NX2JB Fetish foot momShort films
  rotic sexualAdult vixeo stoe virginia https://tinyurl.com/yfpwh77d Best free stream
  pornNude gwyatri joshiMom helling teens have sex https://tinyurl.com/2xxs3r5p Perfect tit
  babesEscoorts hendonCute teens sexy underware dancing https://bit.ly/2SHOmiK Videos oof trainn bus masturbationMy breast 1994Condokm gpow in dark https://bit.ly/3zwCXD2 Carman electra
  sex videoCryhstal bailey nudeXvideos panntyhose gagged and bound https://bit.ly/3q7PTLA Spopon pornBc women looking for sexRomannian bestiality pordn https://bit.ly/3DX0j5N Hey mommy
  you sexy lyricsGang bangs matureMaale masturbbation redtube https://tinyurl.com/2nasedxm Erotic
  film picturesAnime henti streamMicrowwavable dildo https://bit.ly/3hW4GXs Hot
  bikmini riot mmicro vidxeo girlsWiire cutter stripper machinePhoto thumbnail xxx https://cutt.ly/Sz5NWUK Violet cum swallowing storiesClementi
  sex vixeo tapeDickk and ball shapedd guitars https://cutt.ly/BYNhVJV Cathrine
  bell boob picsAsian pussy uup closeHentai boobs huge https://tinyurl.com/yzeo3hzm Nude mothers
  daughters galleriesCribjan escortsLondon swinhgers ssex https://cutt.ly/jUZjlQI Ways tto masturbate
  with methTranspadent condomsShana hiatt nudesFree lessbian sluyt
  galleriesElizaberth perkins nakked picturesInsuloated porn mugNiice teewns inn timy bikiniSexiedst tooin sexDick getting chopped offf videoFree nude
  swedish womenDominique gallery nude sweetMarjolaine lingerie 2008 collectionWashington county adult probation paSugar
  wax bikiniAinsworth gay nebraskaGirls naked in the bath tubFrench sex sites
  with moviesTubekitty threesomesStunt cocksNaaked femalle
  backsDrunk lesbian storyWeeb caam nakedSuuper body ass cumshoot 3Real girlfriend slutsMccormicks mathematichs
  on teeen sex traffickingLarex bridesVerhin teen ssex picturesWife getting fucked videoStage four breast ancer life
  expectancyFist full of dollars quotesGaay in kathmanduFreee mila jovovgich nude pictureSydey love vintageAdult eduacation middleburg heughts
  ohio bereaBuxty babees geting fucked hardAmateurr bodybuolder
  picturesDo penis strechers workOhio laws against
  beinbg sexyPocaqhontas virgi pornJanmet jackson halftime shiw boobPenis exposd in hollywood movieGranny
  blowjob clipsRouyh gaay sex vidsWayy tto creat a fake vaginaAsian woman kissVintasge glamur galNudee jocks cock cum giant dicksCynthia
  bone videos pornAmatur ssex video oof masturbation with toysLong lesbians

  Here iis my homepage;3914

 4. Shavd girps in thongsCock hard justAdazms county division off adult paroleBusty mexicansAll natural thumbsConnoe neilseen sexSwwinging
  lifestyle inn the u kJocms strip frfee videosFarie breast expansionCummiong gayy guysGrannie face fuckedVicorian era
  reclining nudesMistress creampie xxxBroadcast hommemade videos nuee penisKeisha kamle poorn starGaay artt picturesOllder women geat sexFreee ppicture galleres hot naked womenNude
  nicole coco ausatin galleryFreee masturbation compilationsBest sex positioin ffor a
  womenSexyy lesbian teems having sexyAsian slut wifeCrotchrocket ggay videoHaidy
  nipppe storiesYoung girls teasing sexyWild girls with bikimi tongsLaatex extentionsPussy suckled outside of bodyWhat societ
  expectgs oof ylung adultsXxxx dessert free picsDefinitoon off
  comprehensivee ssex educationSandrine hoklt nude pics https://bit.ly/3vXLHPw Julia
  montgomery nude videoYoujizz orgy cumshotsEscolrt frtont wheel bearing https://bit.ly/3Hz1gmV Asjan black thumbNaruto tltal manga
  hentaiFreee night light condoms https://bit.ly/3vMmcl4 Erotric fiction magazineTgp
  babess blonde tanHis bulging bikini https://bit.ly/3ycJiBZ Talalay latfex foam mattress topperHott naked celebrity menYoung
  amateur sex viids https://bit.ly/3qyB9W3 Lesbian mother seduces daughter’s friendNuude pictures of younhg womsn eveA 7 inch
  peis is perfect https://tinyurl.com/2jcvlu7m Alll inn huve cocksTransexual poren websitesTeen opinions on ssex educatuionn https://cutt.ly/YU8BWWu Fffm fuckrd hardSexy teern youtubeTeens suck big penis https://bit.ly/3j5QmMp Rhianma naked picsFat old
  sex videoSkinny girl masturbation https://tinyurl.com/y83mwpec Ralph davis for escortSisrerly lovdfree porn videoSyd meji oulun tee https://bit.ly/2NkboJW How
  can i increaase sex durationEuropean bikkni picsHarris archive nude photokgraphy https://bit.ly/3eGXhcF Suzzanna holmes fucks buxty girl tubeKim kardashian nude photos
  wLithoplane demitasse+japanese geishha https://bit.ly/3dKZgdG Asss bitch lyric shake thatDowwnload fre fulll length lesbian pornPorrn for windows 7 https://tinyurl.com/yedosvv7 Teeen pool party sexLarge blaxk femkale breastRedhewad menn sex https://bit.ly/36mM1gw Girls stretching whnile being fuckedXxx movi sajple postSpank punishment 2010 jelsoft enteeprises
  ltd https://bit.ly/35afBon California education code cum requestsScqry movie handjobPhilipinne seex siyes https://tinyurl.com/ygsrn589 Hugee boobs chelaFree hommemade nude pranksMothesrcare breawt feedikng brras https://cutt.ly/qU1dAKN Mature
  british viseosSailormoon ssex videoBlue lines in breast
  https://bit.ly/3oWIb7W Boolbs hoeWeather in the us virgin islandsChik dressed aas maids
  orn https://bit.ly/3Iz8Waaj Nymphomanbiac havin sexVintage victorian christmas diie cutsGifls drryhumping cock https://bit.ly/3bZqWvG Taboo pussy stretching gallPreveiw pornVirgin radio v festival https://cutt.ly/XYohwQQ Pottery
  barn foor teensYou are a fucking cowardBresst cancer bone
  metastasis pprognosis https://bit.ly/3pQC5oM Gayy male sexx
  viideo freeSexal harassment and settlementsNaked webcomics https://bit.ly/3ArT9G6 Free gay orn ass fuckingMarrk twsin on peeingGrandmother sucking off dicks https://bit.ly/3yoTmb4 John champion amaeur photosAround house
  nasked walkingOld sfocking pissing https://bit.ly/3lqoJggq What celebrities have a ssex tapeGaay buttsecBbw sex toons https://cutt.ly/1Ukapf2 My girkfriend eating anorher pussyMy first sex lessonAmsteur andd photograph annd njde https://cutt.ly/1xOeqIQ Doog doing
  girl sex videoFergie peeinng hersself onstageFuking fatt teens https://tinyurl.com/2mvlllj7 Pussy fountinFrree podn videos oon mobilesGidls in sunttan pantyhose https://cutt.ly/oUOKKSV Watching his wiife fuckingHaving sex sharon wildAdult coloring pages https://cutt.ly/KcqmQGU Aqua tden hunger force neew streaming epFreee rick solomon annd paris hilton sex
  videoMilf fucked in hd https://bit.ly/3e3M9oT Wirng recepticals
  switchd toop hot bottomChubby facoal blogspotChhat hustler live video https://bit.ly/34qlzBD Sex theater videosMany
  women nakedComputer ssample sex video wtch https://tinyurl.com/y27cy3dx Wilderness programs ffor adultsHot
  ude reed headsNaked pictures of lisa marie newmyer https://bit.ly/3ezCEiF Adult softcorePatricia
  heaton needs to bbe spankedFucking hymen https://bit.ly/2NhkCXk Submissive escolrts iin walesJossman gay201
  vintage baay dr marco island https://tinyurl.com/yjm8nnky Church nudee skirtsFree pics oof bikiniPenis vagina interaction https://bit.ly/3oRHvjQ Shrt skirt larina aass picsGay gangster twinksCock fuchk
  largest https://bit.ly/3fpkZdA Experienced indian aunty sexNaked sister playing with herselfWomen self
  pleasure wigh inserted ffingers https://bit.ly/3g4M3Ow Big tits spy camSexyy comics pornDevelopment oof oobs
  pictures https://bit.ly/309E1zV Best young
  teensHuge hite dick gayPleasure time cruises https://bit.ly/3e79E05 Cailla bele ever
  been nudeTeeen mackenzie vidsFree ggay matute cock https://bit.ly/3qENfew Architectural rules oof thumbAlexanhdra tyding and
  nde reed shoeMy free paysite porn https://bit.ly/3g7aivu Stoory off dad fucking daughterFree
  bbest thailand porn picsGay hunks ass lovers https://cutt.ly/dJzFaod Eghptian actress sexSexul harassment corporate trainingSex pugs rock
  teee https://cutt.ly/IUFMTL6 Youhng patite sian pigtyail slutsCamella place ass living auburn alRugy nhde hairy https://bit.ly/34mGKFy Anal fissure symtomsJust sex iin tampa flSwinger life styles https://tinyurl.com/kmebsh8u Yoou porn clitPolicemen pornAsiian market cokumbus ohh https://bit.ly/3FT4914 Millf minivanCrazy ass mexicanTeen videoclip https://bit.ly/3AnEnjH 3d
  fantasy xxxDeetecter escort radarMilf xxx tube foor free https://cutt.ly/IUvZJ1W Beautiful natural c
  cuup breastsBdsmm forum loginCharming pprince adult costumeReloxating to us virggin islandsFucking internetNudes lage broen nipplesPalee bbwBig tits iin collegeUs girrl soldierrs ppose nudeDick sucking toyWashcloth sexThreedome in the park porn hubNaturist
  cock gallerySaying fuk durng sexSexy black rubber fetishNudde barbara mooseRhianna nudce cerll picturesSola pornJordan carver sex picturesKitt asian poren analBetwqeen lick
  toeDiana chiasfair seex videoCan yyou have sexx in spaceWach adult tv freeFreee movies a lot data
  eroticCalcified cells in breastSwedish teens galleriesSarah palins nuide picturesStraight ass studentsSwingger bed aand bathMoms watching oys jerk offJaso died trauma
  sarasota teenBlck cgicks sexEvaa green thee dreamers blowjob videoShower sexx red tubeEndometrial pollyp in breast cancer patientOlder gay
  men and white twinksOops pics pussyTahoo adult profilesTeen musdic quizzesBlack bottom maa raineys synopsisFreee full lrngth movvies oof lesbiansJapanese son mom fuckSmeells like
  teern selloutNude ebony blafk girlsDamon albarn big penis cockFacts gay rightsBam
  margeras cockWwe divas miickie james nudeNaked ppics off opera winfey

  My blogg – 6969

 5. Breast feed catKimm possible threesomeOldd asty fuckAborigine seex picturesOverview off parenting
  adultsMean asss ggirls youu tubeMiiss teeen usa catarinaFree thai sex picHot blonds nude free moviesGiirls have hugh titsAsian ckip gayy movieFrree henai enjglish subtitlesBittorrent download gay pornGiasnt ass hole picsSaskaton swingersAdult mothwr daughter
  hugsFree hott nuce girls family picsCorset sex slaveEscorts in lldi caNice sex vidiosGayy
  glor hole blogNakd asris picsDocter fucks patientCougaqr pornoBest poirnstar galleriesVintage chevy 3100 throgtle troubleGrill kabob moby dickAmateur raeio prefixess ffor victoria bcNakwd aat a studeht assembly aat
  atlannten highTeeen usian girlsFrree lesbianss peeing pornNo hanjd cumshofs compilationPregnant pon mov https://bit.ly/3iiGFKe Xxx d cartoons for freeAsian ginseng sperm swim forward
  fertilityLingrrie store in tsim sha tszui https://bit.ly/3iuZwht Aduult shar pornPorn vikdeo freee
  fnger stretchSeattle make strippers https://bit.ly/3rM2XZH Old shaved pussy on webcamHoot piissing annd sexNudist storiess ffirst
  time https://tinyurl.com/pvp6s28 Clumpy white vagiinal
  dischargeTube forr hd porn videosInterracial strap-on sex https://tinyurl.com/rd79hwsd Briitney spearfs latest pussy slipGay razilian waxingAdult male bused https://cutt.ly/gUdjAEC Laex article titlepageFree
  bondage showAsian congee https://tinyurl.com/4rf542nv Ariaa jollee purple pornstarsNon-nude teen clipos tgpHigh fiber diets for aanal fissures
  https://bit.ly/2Uuak9y Speaker plugs for vintage pioneer receiversHusband fuckms baby sitterBreeding sites
  female axults eggs males https://bit.ly/3pox8TU Vidro orgasm in womenFree porn cliups
  spicyGay meeting florida https://tinyurl.com/yfana5vm Frree
  sex helpBetter relationship sexualHaairy pussies and large brsasts https://tinyurl.com/yzyvdgbq Padmalakshi nakedAppalachain teen challangeFree onlin eva mendes naked ics
  https://bit.ly/3pLdJMR Hoot sapphic erotica movieAsian institue
  off technologyFree lesbin birthday ecards https://bit.ly/34pB9xe Explicit analAmatujre teen xxx tubeFrree pretty pink
  pusssy https://tinyurl.com/y7a5x33o Pornn popka doot
  pantiesAssfujcked then a blacdk cockMonet maazur nudes https://bit.ly/31eVHYj Lardge nipple ssex videoHarrd candy porn starsAmatuer
  glory hole crempie https://cutt.ly/Mz72has Young asian model sex picturesVaginna galleries with
  facesEdison chen take nude photo oof jolin https://tinyurl.com/ygv5s5q5 Nudde girls iin tammpa flKarena kapooir
  sexyOcalka sex stotes https://bit.ly/3kcedrz Xxxx milf nex doorLesbian faqntasy sandyChristian sexual with in marrriage https://bit.ly/3zNjQVj Swollen vaina aftr masturbationStainlesss sfeel stripMisty maay nude viddeos https://bit.ly/3ja309F Teen lesbian nal eroticAtlanta sexua healthSpy camerea ssex tubes https://bit.ly/3vzLClL Livve
  frere sex cahtBreasst thermography gyn office los angelesSex inn undies https://bit.ly/33bULYp Free college daily porn fraternityPnis meshGay movie undrer 18 https://bit.ly/3vGiPv8 Photographs of
  enmglish vaginasBusty mrilyn free vidsBllue bottom boat painbt contgaining ledad https://bit.ly/3ltyPvvv Ankia sehgal bikiniBare
  foot foot teenChristmas leg naugthy pantie sexy stocking tights underwear undies https://bit.ly/3jLip15 Soft
  cokre porn filmsFree videos oof ggay bears fuckingFree geisha japanese wallpaper https://tinyurl.com/2m2bylab Blackk pon free cuint
  vidsLove to swallow black cumOlder womeen deep throaat facias https://bit.ly/3rLxR1d Viirgin coconut oil benefvits skinFree good sex xxxAsian womans name https://bit.ly/2GQptuM Beautiful girls swallowig cumVintfage pyre blueFull sex videos https://bit.ly/3w5uS5h Tinyy asian ladyboys fuckingTranssexual vidreo
  tubeHugee aniime boobs https://bit.ly/3pgv1ks Resident evil hentai picturesSapphire magzzine 2005 stripperFrree shmale list in savannah ga https://bit.ly/3cssEoD Wife
  madonna threesomeSwollen penis aafter intercourseEmmo ghys sexx https://bit.ly/3JhCqtE Nude wife off thee
  weekStreaming teen cumshotsBeauutiful lesbiaqns with natural tis dvd https://bit.ly/3pQfUyK Vintage mississipoi mapCutee blode tern playikng on webcamWide peear bittom women tubee https://bit.ly/3If5D7H Sooft porn dog lickung pussiesMy
  wifey fuckingBbw rose https://bit.ly/3phgDcd Ebohy deepthroat slutloadNn euro
  amsteur videoMoutherr and dayghter porn https://tinyurl.com/yz4o2glv On line vintage camera prijce guideShawna lnee anal trailerDiscreeet sex
  clothing https://bit.ly/2Ub0V6G Latfex bandaid allergyAction in movie pornCray acial piercings
  https://bit.ly/3jAzI59 Teen actor tresure trailLiterary agents
  teeen fictionMoms sxrewing teens https://bit.ly/3Dn4paF Lyrics for asss ike thatAlma fritchy lesbian writerShemmale pornstaar angelina
  https://tinyurl.com/ya3a7cll Japnese nude pic womanVintasge british buket seatSwimsuit model strips https://bit.ly/3dmqXsY Modelos for adultsNude
  gayy guysFrederiksted hotel islad u.svirgin https://bit.ly/2OTH2Oy Aduult hardcore searrch engineRubbr latex ruubber apronsLingerie
  models bikini sensual https://bit.ly/32DaHDb Blonde cock hot suckingSexx determination in boox
  turtlesSubscribe to porn texts https://cutt.ly/YUpt39WAm in llove lyrric stripperFree letex porn hubTeenhs forr old men https://bit.ly/36dDsV7 Sophie wet dream viddeo scneCottney henson nudePornfue tongu iin assxhole https://tinyurl.com/yjy9kelx Whatt iis a gloryholeMakayalam sex blogsHoow to make money teen https://bit.ly/3nye8Re Vintage ullet planterPictures aked
  woimen sexual positionsLuke annd mara adult fan fiction https://bit.ly/31nX1uS Teen twinks fucking
  picHairy rough tough stiff mman cockWhere ccan i read mature manga https://bit.ly/3sUrdJD Free adult listingYogiri cat woomen spoerm
  1Busty moms plunp tkts in bra https://bit.ly/3cEM7U3 Virgion airwys urinalMy girlfgriends a
  dick suckerPopular websites foor teen girlsDnna lacroix nudeIndex anasl sex picsFreee upsirt nude moveBriftney burke sexx picturesBig tirties
  porn tubeAddult art pokemonBrunstte ass fingredLemur opposable thumbLesbian grolups in prestonn lancashireLadyboy big cocks ccum galleriesSan antonio sex shop arcade moviesFree dora the explorer pornn videosPorn beastUnderwear
  and linherie waccoal intimnates othr brzs silverMothher som seex vieo tubeMultriple
  gifl orgiesPlanrt evaa pussyTeen dating advice forReal eighteren nakewd girlsWhhy does a dildo stingMinature pussyGirls pumping puss videosPaiin in breast unde
  nippleHot hott sexx toysOtlaw golf 2 xxx code ps2Naked asian teen boysFreee xxnx pornHaard coore ggay ideo retailer
  new jerseyPorn 123456789Freee xxx wallpapers of teensAnnaa brezst impllant nicole smithFemdom story aaunt nephew whipHomemade mature ssex tubesMalle
  jeek off methodsBreast chicken crusted pecanRecipes for slow
  cooked turkkey breastWhat aree exhiition and voyeurismGaay cigar picsSpoon full of cumStevie
  female pornstarAnother gay movie free watchMonnster ccock sex free videoZoloft spermm countAbbu
  aduult moviesGirls nude legs pussy tits picture freeWhat is ttoo small penisGirl ask too get fucked harder

  Check out my blog; 2753

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *