Refundacija fiskalnog računa

Погледајте оригиналну слику

Refundacija je termin kojim se u sdokumentaciji Data Tech International preduzeća (kojem je Poreska uprava poverila implementaciju ove nove fiskalizacije) označava tip transakcije kada se prethodo izdati račun poništava ili stornira ili kada se vrši povraćaj kupcu.

Kako se refundira fiskalni račun?

Obavezni podaci za sve tipove refundacija

S obzirom da se refundira/stornira/poništava prethodno izdat račun, neophodno je poslati broj računa koji se poništava. Taj se broj naziva Referentnim brojem i odštampan je na dnu fiskalnog računa iznad QR koda (obično nazvan PFR broj).

Pored PFR broja, da bi refundirali račun neophodno je poslati i PFR vreme koje je vreme kada je račun koji se refundira kreiran – prikazan takođe na dnu računa iznad QR koda. Ova vrednost je suštinski nepotrebna jer kad se pošalje referentni broj time se jednoznačno određuje fiskalni račun i samim tim i njegovo vreme kad je kreiran tako da se verovatno ovo šalje da bi se olakšalo programerima fiskalizacionog servisa da ne moraju da rade to očitavanje sami.

Ova dva podatka su obavezna u svim slučajevima refundacije.

Refundacija prometa

Tipičan primer fiskalnog računa je kad se izda BEZ oznake kupca.

Na primer, u prodavnici fizičko lice kupi koka kolu i hleb i plati na kasi – dobiće „normalan“ fiskalni račun bez oznake kupca.

image.png
Promet prodaja – fiskalni račun bez oznake kupca

Da bi ste refundirali ovaj račun u potpunosti, nisu potrebne nikakvi dodatni podaci sem referentnog broja i datuma.

Zato račun refundacije prometa bez oznake kupca ne sadrži oznaku kupca.

image.png
Refundacija prometa prodaje – bez oznake kupca

Pored prodajnog računa i svi ostali tipovi dokumenata (avans, predračun, obuka, kopija) kada su bez oznake kupca se identično storniraju kao što je navedeno.

NAKANDNA DOPUNA ČLANKA (25.5.2022)

Na bazi diskusije u komentarima ovog članka, saznali smo od firme koja je išla kroz sertifikaciju da ovo nije tačno.

Naime, oni su kod sertifikacije svog ESIR-a protumačili isto proces refundacije računa bez oznake i čak su i pitali za tumačenje sertifikaciono telo i dobili odgovor kojim se potvrđuje ovaj stav. Ipak, nakon što su predali na sertifikaciju ESIR koji je u skladu sa ovim, nakon nedelju dana je esir sertifikacija bila odbijena sa razlogom da se ipak i u ovom slučaju štampa oznaka kupca.

Drugim rečima, sertifikaciono telo se nije složilo sa sopstvenim mišljenjem i sopstvenim primerima na sopstvenom sajtu i pozvalo se na mišljenje koje nigde nije specificirano.

Ali dobro, nije ovako nešto ni prvi ni poslednji put da se desi u Srbiji.

Ako lutka hoće zeca, lutka će dobiti zeca – PIB prodavca kao znaka kupca u ovom slučaju.

Refundacija prometa sa oznakom kupca

Fiskalni račun prodaje se može izdati sa oznakom kupca.

Na primer, ako se kao oznaka kupca unese 10:108191192 to znači da je fiskalni račun izdat pravnom licu Nivatech doo i kao takav vrši funkciju MP računa.

Takav fiskalni račun sadrži u sebi jasno istaknutu oznaku kupca.

Kada se takav račun refundira, pored obaveznih ref. broja i datuma, potrebno je prilikom refundacije poslati i oznaku kupca.

Ta oznaka kupca ima različitu vrednost u zavisnosti od toga da li je došlo do plaćanja ili ne.

Refundacija računa prodaje sa oznakom kupca – bez povraćaja plaćanja

U slučaju kada nije došlo do plaćanja kupca (tipično kada se radi „brza ispravka“ upravo unesenog računa) kao oznaka kupca se ne unosi oznaka kupca koja je uneta na račun prodaje. Umesto te oznake unosi se PIB preduzeća koje je izdalo račun.
Više informacija o ovom tipu refundacije – pročitajte ovde.

Refundacija računa prodaje sa oznakom kupca – sa povraćajem plaćanja

U slučaju kad je došlo do plaćanja kupca i kada proces refundacije uključuje povraćaj uplaćenog novca kupcu, kao oznaka kupca na računu refundacije se unosi oznaka kupca koja se nalazi na računu koji se stornira.

Više informacija o ovom tipu refundacije – pročitajte ovde

Kako da refundiram samo deo fiskalnog računa?

Na osnovu specifikacije za testiranje refundacije u slučaju greške, stornira se uvek ceo račun sa svim stavkama tako da je nemoguće refundirati u slučaju greške samo deo fiskalnog računa. Ovo ograničenje je zaista začuđujuće za nas, ali je propisano kao uslov sertifikacije ESIR aplikacije tako da „to je što je“

Nasuprot tome, svaki izdati fiskalni račun sa povraćajem novca možete da stornirate/refundirate u potpunosti (ceo račun) ili samo određene stavke tog računa.

Suštinski govoreći, fiskalizacioni servis ne pravi razliku između ta dva oblika već u svakom slučaju jednostavno zahteva da se tokom refundacije/storniranja računa uvek pošalje lista stavki računa koje se storniraju.

Kada storniramo ceo friskalni račun, šaljemo sve stavke fiskalnog računa koji se refundira, a kad storniramo delimično račun samo stavke koje se storniraju.

Pored toga što možemo da storniramo u celosti bilo koju stavku izdatog računa, možemo takođe i da ih samo korigujemo količinski bez brisanja cele stavke.

Evo kako to izgleda na primeru Allegra POS aplikacije.

Allegra POS – delimična refundacija

Šta sve može da se refundira?


Svi tipovi fiskalnog računa se mogu refundirati: PROMET, AVANS, PREDRAČUN, KOPIJA i OBUKA.
Refundiranje dokumenata predračuna, kopije i obuke nas malo začuđuje jer oni sami nemaju nikakv poreski efekt pa je i njihovo storniranje besmisleno u tom pogledu, ali možda je bilo jednostavnije da sve može da se stornira.

Primeri refundiranih fiskalnih računa

Tehnička dokumentacija za ručno testiranje ESIR proizvoda sadrži sledeće primere refundacije:

 • Promet Refundacija
 • Promet Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Kopija Refundacija
 • Kopija Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Obuka refundacija
 • Obuka Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Avans Refundacija
 • Avans Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Predračun Refundacija
 • Predračun Refundacija sa identifikacijom kupca
Promet Refundacija
image.png
Promet Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Kopija refundacija
image.png
Kopija Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Obuka refundacija
image.png
Obuka Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Avans Refundacija
image.png
Avans Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Predračun Refundacija
image.png
Predračun Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png

6.075 thoughts on “Refundacija fiskalnog računa

 1. Znači ovako:

  1.KUPAC – FIZIČKO LICE
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog greške: ID KUPCA je PIB PRODAVCA
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog povraćaja robe: ID KUPCA je LIČNA KARTA KUPCA (ili JMBG) i dodatno se štampa i KOPIJA REFUNDACIJA zbog vraćanja gotovine kupcu

  2.KUPAC – PRAVNO LICE
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog greške: ID KUPCA je PIB PRODAVCA
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog povraćaja robe: ID KUPCA je PIB KUPCA i dodatno se štampa i KOPIJA REFUNDACIJA zbog vraćanja gotovine kupcu. Ako se ne vraća GOTOVINA već je račun kucan na PRENOS NA RAČUN ili druge načine, navode se ti načini umesto GOTOVINE i NE ŠTAMPA se KOPIJA REFUNDACIJA

  1. Marko, hvala puno na ovim informacijama – za ovo oko štampanja kopije refundacije nismo do sad znali.

   Da li bi ste bili ljubazni da podelite sa nama informaciju gde je ovaj proces propisan ili na koji ste način došli do ove informacije?

 2. Zaboravio sam da napomenem da ako je PRAVNOM LICU greškom kucan račun, prodavac mora imati DOKAZ da je kupca obavestio o tome da mu je izdao pogrešan račun i da je isti poništio. Ovo ne važi za kupce koji su fizička lica.

  1. Mi u svom ESIR’u nismo implementirali delimično storniranje jer smatramo da je veća šteta nego korist ali tehnički govoreći TaxCore API podržava delimično storniranje i mi nigde nismo videli da nije dozvoljeno.

   Ako imate link ka nekom dokumentu koji to precizira, molimo vas podelite ga sa nama da proučimo to

 3. Dozvoljeno je.
  Piše u Članu 3. PRAVILNIKA
  O VRSTAMA FISKALNIH RAČUNA, TIPOVIMA TRANSAKCIJA, NAČINIMA PLAĆANJA, POZIVANJU NA BROJ DRUGOG DOKUMENTA I POJEDINOSTIMA OSTALIH ELEMENATA FISKALNOG RAČUNA
  („Sl. glasnik RS“, br. 31/2021, 99/2021, 10/2022, 49/2022, 50/2022 i 57/2022)

 4. Da li sam dužan da kupcu kome je izdat fiskalni račun bez gotovinskog računa (PIB-a) jer kupac nije isti tražio, naknadno posle 2-3 meseca izdam novi. Odnosno storniram stari fiskalni račun i izdam novo?

 5. Poštovani,
  Ako su prodavači izdali račun u junu mesecu sa pogrešnom šifrom kupca a sa pib-om kupca i taj račun isprave u 12-om mesecu na novom računima je datum kada su taj račun ispravili i novi broj računa
  Npr.ubacili su šifru 10,11,12 a trebali su 40 za strane obveznike
  U obrascu koji unosimo u Poreskoj upravi koji broj računa upisujemo,koji datum izdavanja računa,a koji datum plaćanja?
  Odradili su refundacijom bez povratka novca jer su uplitanju plaćene putarinu ili sipamo gorivo
  I izdavali su fiskalne račune bez pib-a a u pitanju su pravna lica a ne fizička lica
  Isto su te račune ispravili
  Šta u tom slučaju?
  Unapred hvala
  Pozdrav

 6. Поштовани,
  грешком издат рачун је требао да се поништи (рефундира). Уплата није била извршена, а плаћање је требало бити преко рачуна на грешком издатом рачуну. У току рефундације унето је да је готовина. Да ли ово подлеже санкцијама и каквим? Може ли се радити рефундација рефундације рачуна?? Како сада исправити ову грешку? Продавац није у систему ПДВ-а. Хвала унапред.

 7. Postovani, molila bih vas i za pojasnjenje refundacije kod Korisnika javnih sredstava koji koriste CRF registraciju.
  Ako maloprodajni objekat izda fiskalni racun korisniku javnih sredstava, a on da izjavu da ne koristi PDV iskazan na tom fiskalnom racunu na osnovu koga maloprodajni objekat REFUNDIRA fiskalni racun i izdaje E-fakturu. Kako ce maloprodajni objekat SKINUTI ROBU sa stanja ako je Refundirao (stornirao-vratio) izdati fiskalni racun a robu prodao i naplatio na osnovu E-fakture?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real-user monitoring for Accessibility, Performance, Security, SEO & Errors (SiteLint)