Refundacija fiskalnog računa

Погледајте оригиналну слику

Refundacija je termin kojim se u sdokumentaciji Data Tech International preduzeća (kojem je Poreska uprava poverila implementaciju ove nove fiskalizacije) označava tip transakcije kada se prethodo izdati račun poništava ili stornira ili kada se vrši povraćaj kupcu.

Kako se refundira fiskalni račun?

Obavezni podaci za sve tipove refundacija

S obzirom da se refundira/stornira/poništava prethodno izdat račun, neophodno je poslati broj računa koji se poništava. Taj se broj naziva Referentnim brojem i odštampan je na dnu fiskalnog računa iznad QR koda (obično nazvan PFR broj).

Pored PFR broja, da bi refundirali račun neophodno je poslati i PFR vreme koje je vreme kada je račun koji se refundira kreiran – prikazan takođe na dnu računa iznad QR koda. Ova vrednost je suštinski nepotrebna jer kad se pošalje referentni broj time se jednoznačno određuje fiskalni račun i samim tim i njegovo vreme kad je kreiran tako da se verovatno ovo šalje da bi se olakšalo programerima fiskalizacionog servisa da ne moraju da rade to očitavanje sami.

Ova dva podatka su obavezna u svim slučajevima refundacije.

Refundacija prometa

Tipičan primer fiskalnog računa je kad se izda BEZ oznake kupca.

Na primer, u prodavnici fizičko lice kupi koka kolu i hleb i plati na kasi – dobiće „normalan“ fiskalni račun bez oznake kupca.

image.png
Promet prodaja – fiskalni račun bez oznake kupca

Da bi ste refundirali ovaj račun u potpunosti, nisu potrebne nikakvi dodatni podaci sem referentnog broja i datuma.

Zato račun refundacije prometa bez oznake kupca ne sadrži oznaku kupca.

image.png
Refundacija prometa prodaje – bez oznake kupca

Pored prodajnog računa i svi ostali tipovi dokumenata (avans, predračun, obuka, kopija) kada su bez oznake kupca se identično storniraju kao što je navedeno.

NAKANDNA DOPUNA ČLANKA (25.5.2022)

Na bazi diskusije u komentarima ovog članka, saznali smo od firme koja je išla kroz sertifikaciju da ovo nije tačno.

Naime, oni su kod sertifikacije svog ESIR-a protumačili isto proces refundacije računa bez oznake i čak su i pitali za tumačenje sertifikaciono telo i dobili odgovor kojim se potvrđuje ovaj stav. Ipak, nakon što su predali na sertifikaciju ESIR koji je u skladu sa ovim, nakon nedelju dana je esir sertifikacija bila odbijena sa razlogom da se ipak i u ovom slučaju štampa oznaka kupca.

Drugim rečima, sertifikaciono telo se nije složilo sa sopstvenim mišljenjem i sopstvenim primerima na sopstvenom sajtu i pozvalo se na mišljenje koje nigde nije specificirano.

Ali dobro, nije ovako nešto ni prvi ni poslednji put da se desi u Srbiji.

Ako lutka hoće zeca, lutka će dobiti zeca – PIB prodavca kao znaka kupca u ovom slučaju.

Refundacija prometa sa oznakom kupca

Fiskalni račun prodaje se može izdati sa oznakom kupca.

Na primer, ako se kao oznaka kupca unese 10:108191192 to znači da je fiskalni račun izdat pravnom licu Nivatech doo i kao takav vrši funkciju MP računa.

Takav fiskalni račun sadrži u sebi jasno istaknutu oznaku kupca.

Kada se takav račun refundira, pored obaveznih ref. broja i datuma, potrebno je prilikom refundacije poslati i oznaku kupca.

Ta oznaka kupca ima različitu vrednost u zavisnosti od toga da li je došlo do plaćanja ili ne.

Refundacija računa prodaje sa oznakom kupca – bez povraćaja plaćanja

U slučaju kada nije došlo do plaćanja kupca (tipično kada se radi „brza ispravka“ upravo unesenog računa) kao oznaka kupca se ne unosi oznaka kupca koja je uneta na račun prodaje. Umesto te oznake unosi se PIB preduzeća koje je izdalo račun.
Više informacija o ovom tipu refundacije – pročitajte ovde.

Refundacija računa prodaje sa oznakom kupca – sa povraćajem plaćanja

U slučaju kad je došlo do plaćanja kupca i kada proces refundacije uključuje povraćaj uplaćenog novca kupcu, kao oznaka kupca na računu refundacije se unosi oznaka kupca koja se nalazi na računu koji se stornira.

Više informacija o ovom tipu refundacije – pročitajte ovde

Kako da refundiram samo deo fiskalnog računa?

Na osnovu specifikacije za testiranje refundacije u slučaju greške, stornira se uvek ceo račun sa svim stavkama tako da je nemoguće refundirati u slučaju greške samo deo fiskalnog računa. Ovo ograničenje je zaista začuđujuće za nas, ali je propisano kao uslov sertifikacije ESIR aplikacije tako da „to je što je“

Nasuprot tome, svaki izdati fiskalni račun sa povraćajem novca možete da stornirate/refundirate u potpunosti (ceo račun) ili samo određene stavke tog računa.

Suštinski govoreći, fiskalizacioni servis ne pravi razliku između ta dva oblika već u svakom slučaju jednostavno zahteva da se tokom refundacije/storniranja računa uvek pošalje lista stavki računa koje se storniraju.

Kada storniramo ceo friskalni račun, šaljemo sve stavke fiskalnog računa koji se refundira, a kad storniramo delimično račun samo stavke koje se storniraju.

Pored toga što možemo da storniramo u celosti bilo koju stavku izdatog računa, možemo takođe i da ih samo korigujemo količinski bez brisanja cele stavke.

Evo kako to izgleda na primeru Allegra POS aplikacije.

Allegra POS – delimična refundacija

Šta sve može da se refundira?


Svi tipovi fiskalnog računa se mogu refundirati: PROMET, AVANS, PREDRAČUN, KOPIJA i OBUKA.
Refundiranje dokumenata predračuna, kopije i obuke nas malo začuđuje jer oni sami nemaju nikakv poreski efekt pa je i njihovo storniranje besmisleno u tom pogledu, ali možda je bilo jednostavnije da sve može da se stornira.

Primeri refundiranih fiskalnih računa

Tehnička dokumentacija za ručno testiranje ESIR proizvoda sadrži sledeće primere refundacije:

 • Promet Refundacija
 • Promet Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Kopija Refundacija
 • Kopija Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Obuka refundacija
 • Obuka Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Avans Refundacija
 • Avans Refundacija sa identifikacijom kupca
 • Predračun Refundacija
 • Predračun Refundacija sa identifikacijom kupca
Promet Refundacija
image.png
Promet Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Kopija refundacija
image.png
Kopija Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Obuka refundacija
image.png
Obuka Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Avans Refundacija
image.png
Avans Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png
Predračun Refundacija
image.png
Predračun Refundacija sa identifikacijom kupca
image.png

1.954 thoughts on “Refundacija fiskalnog računa

 1. Znači ovako:

  1.KUPAC – FIZIČKO LICE
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog greške: ID KUPCA je PIB PRODAVCA
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog povraćaja robe: ID KUPCA je LIČNA KARTA KUPCA (ili JMBG) i dodatno se štampa i KOPIJA REFUNDACIJA zbog vraćanja gotovine kupcu

  2.KUPAC – PRAVNO LICE
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog greške: ID KUPCA je PIB PRODAVCA
  -Ako se račun poništava ili refundira zbog povraćaja robe: ID KUPCA je PIB KUPCA i dodatno se štampa i KOPIJA REFUNDACIJA zbog vraćanja gotovine kupcu. Ako se ne vraća GOTOVINA već je račun kucan na PRENOS NA RAČUN ili druge načine, navode se ti načini umesto GOTOVINE i NE ŠTAMPA se KOPIJA REFUNDACIJA

  1. Marko, hvala puno na ovim informacijama – za ovo oko štampanja kopije refundacije nismo do sad znali.

   Da li bi ste bili ljubazni da podelite sa nama informaciju gde je ovaj proces propisan ili na koji ste način došli do ove informacije?

 2. Zaboravio sam da napomenem da ako je PRAVNOM LICU greškom kucan račun, prodavac mora imati DOKAZ da je kupca obavestio o tome da mu je izdao pogrešan račun i da je isti poništio. Ovo ne važi za kupce koji su fizička lica.

  1. Mi u svom ESIR’u nismo implementirali delimično storniranje jer smatramo da je veća šteta nego korist ali tehnički govoreći TaxCore API podržava delimično storniranje i mi nigde nismo videli da nije dozvoljeno.

   Ako imate link ka nekom dokumentu koji to precizira, molimo vas podelite ga sa nama da proučimo to

 3. Dozvoljeno je.
  Piše u Članu 3. PRAVILNIKA
  O VRSTAMA FISKALNIH RAČUNA, TIPOVIMA TRANSAKCIJA, NAČINIMA PLAĆANJA, POZIVANJU NA BROJ DRUGOG DOKUMENTA I POJEDINOSTIMA OSTALIH ELEMENATA FISKALNOG RAČUNA
  („Sl. glasnik RS“, br. 31/2021, 99/2021, 10/2022, 49/2022, 50/2022 i 57/2022)

 4. Da li sam dužan da kupcu kome je izdat fiskalni račun bez gotovinskog računa (PIB-a) jer kupac nije isti tražio, naknadno posle 2-3 meseca izdam novi. Odnosno storniram stari fiskalni račun i izdam novo?

 5. Poštovani,
  Ako su prodavači izdali račun u junu mesecu sa pogrešnom šifrom kupca a sa pib-om kupca i taj račun isprave u 12-om mesecu na novom računima je datum kada su taj račun ispravili i novi broj računa
  Npr.ubacili su šifru 10,11,12 a trebali su 40 za strane obveznike
  U obrascu koji unosimo u Poreskoj upravi koji broj računa upisujemo,koji datum izdavanja računa,a koji datum plaćanja?
  Odradili su refundacijom bez povratka novca jer su uplitanju plaćene putarinu ili sipamo gorivo
  I izdavali su fiskalne račune bez pib-a a u pitanju su pravna lica a ne fizička lica
  Isto su te račune ispravili
  Šta u tom slučaju?
  Unapred hvala
  Pozdrav

 6. Поштовани,
  грешком издат рачун је требао да се поништи (рефундира). Уплата није била извршена, а плаћање је требало бити преко рачуна на грешком издатом рачуну. У току рефундације унето је да је готовина. Да ли ово подлеже санкцијама и каквим? Може ли се радити рефундација рефундације рачуна?? Како сада исправити ову грешку? Продавац није у систему ПДВ-а. Хвала унапред.

 7. Postovani, molila bih vas i za pojasnjenje refundacije kod Korisnika javnih sredstava koji koriste CRF registraciju.
  Ako maloprodajni objekat izda fiskalni racun korisniku javnih sredstava, a on da izjavu da ne koristi PDV iskazan na tom fiskalnom racunu na osnovu koga maloprodajni objekat REFUNDIRA fiskalni racun i izdaje E-fakturu. Kako ce maloprodajni objekat SKINUTI ROBU sa stanja ako je Refundirao (stornirao-vratio) izdati fiskalni racun a robu prodao i naplatio na osnovu E-fakture?

 8. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same information you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  my web blog roulette online with real money (Sheryl)

 9. I just like the valuable information you provide on your
  articles. I’ll bookmark your weblog and test again right here frequently.
  I am slightly certain I’ll be informed many new stuff right here!
  Good luck for the following!

  my homepage; online poker usa (Georgina)

 10. I’ve been surfing online more than 3 houres today,
  yet I never found any nteresting article like yours. It’s pretty worth enough
  for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made goood content
  as yyou did, the internet wikl be a lot more usefu than ever
  before.

  Here is my blog: porno gratis

 11. I do agree with all of the ideas you have presented to your post.
  They are very convincing and will certainly work.
  Still, the posts are very short for beginners. May just you please
  prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  Feel free to surf to my blog post dog training test

 12. Beylikdüzü’de eskort hizmeti almak isteyenler için birkaç önerimiz var. İlk olarak, her zaman güvenilir ve saygın bir ajansla çalışmanızı öneririz. Bu, istediğiniz deneyimi güvenli ve keyifli hale getirecektir. Ayrıca, eskortunuzla iletişim kurmadan önce beklentilerinizi netleştirmeniz önemlidir. Hangi etkinliklerde size eşlik edeceğini ve ne tür bir deneyim istediğinizi açıkça belirtmek, her iki taraf için de olumlu bir deneyim sağlayacaktır. Son olarak, eskortunuzla buluşmadan önce randevu saatinizi ve buluşma yerinizi netleştirmeniz önemlidir. Bu, her iki tarafın da plan yapmasını kolaylaştıracaktır.

 13. Dans Ederek Seks Hizmeti Veren Escort istanbul
  Cinselliğin sıradanlaştırmayan partnerler erkeklerin tercih ettiği kadın türüdür. Özellikle fantezi niteliğini taşıyan davranışlar sergileyen partnerler ile cinsellik farklı boyutta yaşanıyor.

 14. Poštovani,
  obraćamo vam se za savet ,kako da postupimo u situaciji koja nam se desila 02.12.2023g.
  Dolaskom kod knjigovodje i proverom naših pazara preko SEF-a ustanovili smo da je naša zaposlena prilikom kucanja računa na Fiskalnom Urađaju sve račune u periodu od 08:55-10:43h kucala kao PRODAJA -OBUKA umesto PRODAJA-PROMET .
  Sobzirom da je naša delatnost Proizvodnja i prodaja Pekarskih proizvoda tih računa ima na 10 strana ,ukupno 210 !

  Prilikom kontaktiranja našeg servisera Fiskalnog uredjaja on nas upućuje da za PRODAJU -OBUKU radimo refundaciju .,da li je to ispravno ili ne?

  Da li mi možemo da uradimo Zbirno PROMET-PRODAJU u 1 računu, a ne pojedinačno po svakom računu tj da ne kucamo ponovo svih tih 210 računa.?

  Unapred se zahvaljujemo na odgovoru .

 15. Keren sekali blog ini! 🌟 Saya benar-benar menyukai bagaimana penulisannya memberikan pemahaman mendalam dalam topik yang dibahas. 👌 Artikelnya menyenangkan dan informatif sekaligus. 📖 Tiap artikel membuat saya tambahan rasa ingin tahu untuk melihat artikel lainnya. Teruskan karya hebat

 16. Luar biasa blog ini! 🌟 Saya suka banget bagaimana penulisannya memberikan pemahaman mendalam dalam topik yang dibahas. 👌 Artikelnya menghibur dan mendidik sekaligus. 📖 Tiap artikel membuat saya semakin penasaran untuk menjelajahi konten lainnya. Teruskan kerja yang bagus

 17. تعد تركيا الوجهة الأولى لعمليات زراعة الشعر بأسعار معقولة وعالية الجودة. تختلف التكلفة بناءً على عدة عوامل مثل العيادة والتقنية المستخدمة ومدى عملية الزرع المطلوبة. بشكل عام، تتراوح الأسعار من 1500 دولار إلى 3500 دولار، وهو أقل بكثير مقارنة بالعديد من الدول الغربية. وهذا يشمل الإجراء والتشاور والرعاية بعد العملية الجراحية. إن خبرة تركيا في مجال السياحة العلاجية، والجراحين ذوي الخبرة، والمرافق الحديثة تجعلها خيارًا مرغوبًا فيه لاستعادة الشعر. ومع ذلك، من المهم إجراء بحث شامل عن العيادات لضمان الاعتماد وأوراق اعتماد الجراح ومراجعات المرضى للحصول على تجربة ناجحة ومرضية.
  تكلفة زراعة الشعر في تركيا

 18. Специальные промокоды на 2024 год для 1xBet. Промокод — это уникальный набор из букв, цифр и символов для того, чтобы пользователь получил определенный бонус. Таким бонусом может оказаться увеличение начального депозита, ставка со страховкой (с возвратом части ставочных денег при выборе неверного исхода матча), тестовая ставка (чтобы новые игроки набрались опыта, без вреда собственным деньгам) и многое другое. Больше промокодов для 1xBet можно увидеть на сайтах партнеров букмекерской компании, которые выкладываются каждый день на просторах интернета. Бесплатные промокоды 1xBet при регистрации. Многие пользователи положительно отзываются о промокоде 1xBet на сегодня. Им можно воспользоваться при регистрации новой учетной записи на сайте компании. Для этого необходимо ввести в соответствующее окошко следующий набор букв и цифр. Эта комбинация будут эффективной до конца текущего года, но она распространяется только на новых игроков.

 19. Промокод 1xBet на сегодня и бесплатно. Промокоды 1хбет 2024 требуется использовать те, которые предоставят игрокам самые лучшие бонусы. Каждый из них позволяет увеличить первый депозит в 2 раза, максимальная сумма увеличения – 100 долларов. Большое количество промокодов — одна из причин того, что на сайте регистрируется огромное количество новых игроков каждый день. На данный момент их количество превышает пятьсот тысяч уникальных пользователей каждый день. Действующие промокоды позволяют увеличить размер приветственных баллов до 32 500 рублей. Для этого нужно лишь активировать при регистрации имеющийся код, скопировав его в соответствующее поле. Букмекерская контора 1ХБет является одной из самых влиятельных на рынке игорного бизнеса в России и не нуждается в особом представлении. Впрочем, букмекер продолжает держать статус одного из самых щедрых и предлагает своим клиентам воспользоваться промокодами для халявы, о которой я более подробно расскажу в этом материале 1хбет промокод бонус .

 20. Indraprastha Apollo Hospital Delhi stands as a premier healthcare institution, renowned for its commitment to providing world-class medical services. With state-of-the-art facilities, cutting-edge technology, and a team of highly skilled medical professionals, the hospital offers a comprehensive range of healthcare services. Specializing in various medical disciplines, including cardiology, orthopedics, oncology, and more, Indraprastha Apollo Hospital is a trusted name in the healthcare industry. Situated in the heart of the capital city, it is easily accessible and has earned a reputation for delivering top-notch medical care and compassionate service to patients from across the country and beyond.
  Indraprastha Apollo Hospital

 21. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be
  giving us something enlightening to read?

  Feel free to visit my blog Аляска в Херсоне

 22. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good web hosting provider
  at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

  Also visit my web-site :: demo lucky neko

 23. Операции и приемы мышления.
  Повторите попытку позже мы ограничиваем некоторые действия.
  Что значит индивидуальность это. Тест человек личность обществознание 6 класс с ответами. T nect.
  Основные этапы развития мышления в онтогенезе.

  Во сне собираться на войну.
  Чему учит психология.

 24. Наша группа квалифицированных мастеров проштудирована предоставить вам прогрессивные методы, которые не только снабдят надежную протекцию от прохлады, но и подарят вашему дому изысканный вид.
  Мы функционируем с современными материалами, сертифицируя прочный термин использования и великолепные эффекты. Теплоизоляция фронтонов – это не только сокращение расходов на прогреве, но и внимание о природной среде. Энергоэффективные технические средства, какие мы претворяем в жизнь, способствуют не только дому, но и сохранению природных ресурсов.
  Самое основное: Стоимость утепления фасада дома у нас стартует всего от 1250 рублей за квадратный метр! Это доступное решение, которое переделает ваш домашний уголок в настоящий теплый уголок с минимальными тратами.
  Наши пособия – это не просто изолирование, это постройка пространства, в где каждый деталь символизирует ваш персональный стиль. Мы рассмотрим все все ваши пожелания, чтобы осуществить ваш дом еще еще больше гостеприимным и привлекательным.
  Подробнее на http://www.ppu-prof.ru
  Не откладывайте дела о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш жилище не только теплее, но и стильнее. Заинтересовались? Подробнее о наших проектах вы можете узнать на веб-ресурсе. Добро пожаловать в пределы спокойствия и качественного исполнения.

 25. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really good posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Thanks!

  My blog post :: slot

 26. magnificent submit, very informative. I wonder why the
  opposite experts of this sector don’t understand this.
  You should proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

  my web page … casino

 27. Thank you very much for kindly sharing this interesting article, hope to read more like this one.
  Regards Military Barrier – Chinese Wholesaler & Exporter
  https://www.militarybarrier.com
  military barrier for sale 

  https://www.militarybarrier.com/military-defense-barrier/
  defensive barrier

  https://www.militarybarrier.com/razor-barbed-wire/
  razor barbed wire

  https://www.militarybarrier.com/blast-walls-can-save-a-lot-of-manpower-and-time-when-preventing-floods-blastwall-savemanpower-savetime-preventflood/
  blast wall

  https://www.militarybarrier.com/joesco-razor-wire-rapid-deployment-vehicle-an-advanced-mobile-solution-for-rapid-deployment-of-security-fencing-and-barriers/
  rapid deployment barrier

  https://www.militarybarrier.com/joesco-barrier-got-ce-certificate/
  ce certification barbed wire products

  https://www.militarybarrier.com/the-gabion-blast-wall-is-a-new-type-of-blast-wall-that-features-high-strength-impact-resistance-and-explosion-resistance/blast proof barrier

  https://www.gabion.biz/
  landscape gabion wall,garden gabion,trapezoidal gabion wall

  https://www.gabion.biz/products/gabion-mats-gabion-reno-mattresses/
  Gabion Mats, Gabion Reno Mattresses

  https://www.gabion.biz/products/gabion-baskets-stone-box/
  Gabion Baskets

  https://www.gabion.biz/products/gabion-wall-welded-gabion-weld-mesh-gabion-rock-box/
  Gabion Wall, Welded Gabion box, Weld Mesh Gabion, Rock Box

  http://www.joesco.cn/
  military barriers wholesale,military barriers manufacturer

  https://medium.com/@joesco189/military-barriers-innovative-solutions-evolved-from-gabion-baskets-ddea6145276e military defense barriers
  https://www.youtube.com/channel/UCxHwYpwbuEE3rz00yofOO9A military barriers
  https://www.tiktok.com/@joesco_barrier cheap military barriers,blast wall
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009622980334 military bastion
  https://www.blogger.com/blog/posts/6449305831592860858 military barriers
  https://www.tumblr.com/blog/joesco-military-defense-barrier blast wall
  https://www.vingle.net/joesco189 cheap military barriers

 28. merhaba türkiyenin en iyi sohbet odalarından olan tatlı sohbet odalarımız sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyar. sohbet üzerine ne ararsanız bulabileceğiniz ortamlarımız günün her saatinde aktif olmaktadır.

 29. Читајући чланак о украјинском веб сајту који се бави продајом наргила, електронских цигарета, дувана за наргиле и течности за електронске цигарете, не може се а да се не запази дубина тржишта алтернативног пушења у Украјини. Овај текст осветљава како се такве платформе развијају да задовоље разнолике укусе и преференције потрошача, од оних који цене дугу традицију пушења наргиле до модерних пушача који траже иновативна искуства. Разноврсност представљених производа говори о посвећености квалитету и избору за потрошаче, одражавајући детаљно разумевање променљивих динамика навика пушења. Раст сектора алтернативног пушења не само што одражава промену https://www.0564.ua/ru/news/3723033/topovye-aksessuary-dla-kalana-kakie-oni-byvaut-i-dla-cego-nuzny друштвеног става према пушењу, већ и истиче критичну улогу регулаторних оквира и образовања потрошача у заштити јавног здравља. Чланак представља убедљиву причу о еволуцији културе пушења у Украјини, наглашавајући тежњу индустрије ка иновацијама уз приоритет здравља и безбедности.

 30. Мы предлагаем – обязательно ознакомьтесь!
  С помощью канатных машин мы оперативно выполняем наиболее сложные и трудоемкие работы:
  Оперативный выезд бригад по Москве и Московской области https://mosalmaz.ru/rasshirenie-proemov

  Этапы работ при алмазной резке бетона https://mosalmaz.ru/kontakty

  Видео: Алмазная резка проема на одном из наших объектов, Московская область https://mosalmaz.ru/rasshirenie-proemov

  Быстро https://mosalmaz.ru
  Услуга предоставляется с максимальной скоростью https://mosalmaz.ru/almaznoe-burenie-koronkoi
  Метод позволяет в сжатые сроки получить желаемый результат, чтобы строители могли продолжить выполнение ремонтных задач https://mosalmaz.ru/rasshirenie-proemov