Sve i ništa

Program za plate – jednostavan i brz

Zadnjih par nedelja radim na “programu za plate” – duga priča o kojoj ćete čuti dosta u seriji postova koji kreću početkom jula – nije bitno za poentu ovog posta pa preskačem to u potpunosti za sad.

Ono što je tema ovog posta je da pokušam da opišem šta je problem sa današnjim knjigovodstvenim programima na primeru programa za plate.

Sve

Korak jedan svakog programiranja za mene je naravno proučiti stanje na tržištu jer je život previše kratak da bi se trošio na izmišljanje tople vode pa treba proveriti uvek da li uopšte ima smisla raditi nešto.

Potpuno očekivano, rezultati google.rs pretrage za “obračun zarada” i “program za plate” izbacuju standardne tržišne lidere: DataLab, Saop/Billans (izuzetno pregledan sajt i dobar SEO) i mnogi drugi.

Brzi pogled na to šta rade njihovi programi za obračun zarada me potpuno obeshrabruje jer pola stvari koje podržavaju iskreno nemam ni predstavu šta je to – toliko su opsežni.

Datalab Pantheon

Ceo spisak funkcija je predug za post i možete ga proučiti ovde, zato ovde samo deo koji ilustruje njegovu sveobuhvatnost:

 • Alat za preračun između neto, bruto i bruto II
 • Različiti tipovi obračuna:  redovna plata, autorski honorar, ugovor o delu, jubilarne nagrade, solidarna pomoć
 • Različiti tipovi obračuna dodatnih isplata: više radnih mesta odjednom, invalidnine, jubilarne nagrad, otpremnine, neplaćena odsutnost
 • Povlačenje podataka iz drugih izvora:
  • putnih naloga (neisplaćeni putni nalozi
  • personalne mape (podaci o zaposlenima)
  • proizvodnje (parametri iz proizvodnje)
  • ostvareno radno vreme (podaci o prisutnosti na rad.mestu)
  • kalendar (podaci o odsutnosti na rad. mestu)

Itd, itd…

Rezultat po mene standardno demorališući kada je u pitanju Pantheon (ko sa ovakvim nešto da se takmiči), ali stavljam demo na download listu da vidim barem kako to profesionalci rade i dok se skida (fajl je malo veći) idem dalje.

Saop/Billans

Ovo su dva različita programa od dve različite firme: Billans international d.o.o. i   Saop d.o.o. ali su funkcionalno i vizuelno veoma slični tako da ih gledam istovremeno na oba monitora (radi se o web aplikacijama). Na moje oduševljenje oba imaju kratke video demonstracije obračuna zarada tako da se upoznam sa njima gledam na youtube-u Minimax – obračun plata i Bilans video uputstva – Zarade.

Efekt isti kao sa DataLab-om. Čak i laik kao što sam uviđa da programi podržavaju more funkcionalnosti i opcija i raznorazne tipove obračuna i podešavanja.

Billans tako omogućava (ceo spisak možete naći ovde)

 • mesečne podatke za obračun(broj radnih dana, praznika, dnevnih obroka, prevoza…)
 • program predlaže sate za svakog zaposlenog(radne sate, bolovanja, odmori…)
 • Obračun za firme, fizička lica i društva
 • Osnova za obračun: bruto mesečna plata, neto mesečna plata, bodova na sat, bodova mesečno
 • Vrste obračuna: plata,regres, DLP
 • Plate se mogu računati za tekući mesec, za prethodni period(zaostale plate), vanredne isplate. U zavisnosti od vrste plate, forma se popunjava po određenom pravilu
 • Dodaci: minuli rad, bonus na radni staž, dodatak za noćni rad, dodatak za odmor, dodatak za uspešnost i drugi
 • Refundiranje: Državni praznik, redovni praznici, drugi praznici, neplaćena odsustva
 • Prekovremeno i iznad maksimuma
 • Priprema temeljnica za glavnu knjigu i za obračun troškova
 • Priprema platnih naloga

Ne mogu naći link ka stranici na SAOP web sajtu, ali po onome što sam video spisak mogućnosti je podjednako impresivan.

Samo ova nekoliko programa (od mora dobrih koja sam pregledao, ali ne navodim ovde) su dovoljna da mi ubiju volju u vezi moje ideje i tako sam odlučio da uopšte ne pokušavam.

Ništa

Igrom slučajeva, nekoliko dana posle tog mog istraživanja na Skype četu sa mojim prijateljom knjigovodjom Milovanom setim se slučajno ovog svog istraživanja i pitam ga kako se on snalazi sa svim svojim klijentima oko tog obračuna zarada kad je problematika tako kompleksna i ima mnogo varijanti, radnih sati, koeficijenata, podešavanja raznih, dodataka itd itd. Odgovor?

Lako. 95% klijenata obračunava platu po metodi “kako gazda kaže”

Platu po obračunu kako gazda ja sam shvatio kao “Mika ima X evra mesečno neto, a žika Z dinara mesečno”, ne vode se satnice, nema dodataka itd. Jedna cifra i to je to – knjigovođa treba da napravi samo zakonske propratne papire za tu ciljanu cifru.

Kao da me polio hladnom vodom i probudio tom rečenicom jer me podsetio na stvar koju sam sasvim zaboravio, a to je kakve ja to programe pokušavam da pravim što sam ja definisao još na početku ovog bloga ovako:

“Savršena poslovna aplikacija je aplikacija koja radi 101% stvari koje korisnik treba, a koja tera korisnika da pomisli:”Zašta ja dadoh one pare – ovo sam i ja mogao da napravim ”

Šta taj principijelni stav znači na ovom konkretnom primeru koji iznosim u ovom blog postu?

Da pogledamo ti programi za obračun zarada koji su moćni kao Optimus Prime iz Transformers-a

DataLab Pantheon (podaci zaposlenog i obračun zarade)

Saop/Billans

Ok, šta je problem sa ovim programima kad izgledaju ovako moćno?

Odlično pitanje! Moj odgovor je sadržan u naziv ovog blog posta: Sve i ništa. Smeško

Ja sam o ovome već detaljno pisao u Od viška glava ne boli? postu tako da ovde ide samo kratki siže koji se svodi na to da su programi prekompleksni za “normalne ljude” jer su fokusirani na uniju svih eventualnosti pokrivaju sve slučajeve na način koji je suboptimalan po korisnika programa jer da bi se to postiglo more opcija, polja za unos i dugmadi je moralo biti dodato koje korisnik nikad ne koristi (npr. koji deo od hiljade funkcija i opcija Microsoft Word-a koristite?).

Na neki način, to vam je kao kad vam muva sleti na zid i vi da bi ste je se rešili umesto “muhotepača” uzimate haubicu od 105mm i uz muvu srušite i ceo zid.

Program za plate (konkretni detalji za dve nedelje o tome) koji ja pravim će tako sa sve četiri stojati na zemlji i biti fokusiran na sledeća dva osnovna cilja:

 • Pokrij stvarno većinske slučajeve obračuna zarada, a ostavi egzotiku velikim firmama.
  Razlog: metode obračuna realno bitne tvojim korisnicima => bitne su i meni. Ne treba praviti fetiš od obračuna zarada, to je samo jedna glorifikovana excel tabela.
 • Smanjiti ceremoniju i omogućiti da obračun zarada u tim podržanim slučajevima bude što kraći i sa što manje unetih podataka.
  Idealni cilj kome težim je “automatski obračun zarada za manje od 5 minuta po firmi”.

 

Elem, “o programu za plate” koji privodim kraju uskoro više, a ono što je bitno za ovaj post je sledeće

Čvrsto verujem da postoji mesto za prosta rešenja koja su krojena po meri većine korisnika i koja su fokusirana ne na to da budu što moćnija, nego da budu što je moguće prostija i efikasnija i da omoguće korisniku da obavi svoj posao uz što manje vremena korišćenja programa.

Dalatab, Softek, Saop, Billans i ostali su van mog dometa – velike firme i veliki programi koje iskreno preporučujem jer su proverene i rade sve. I to je , što se mene tiče, sasvim ok jer se ja u suštini i ne takmičim sa njima – tržišnim liderima – već se fokusiram samo na to kako da poboljšam kvalitet života stvarnim ljudima i firmicama koje se svakog dana bore za opstanak i kojim vođenje papira smeta u tome jer im oduzima dragoceno vreme koje mogu pametnije da utroše.

Eto toliko za sad. Ako vas zanimaju detalji oko plata, ne brinite se – podaviću vas tematikom vrlo brzo pošto mislim da sam našao potpuno nov pristup tematici – moj program će biti potpuno drugačiji od svih koje sam video – nadam se neki pozitivan način. Smeško

Do tad,
Nikola TheNonPasaran Malović

881 thoughts on “Sve i ništa

 1. Veoma je teško napraviti program za plate „za male firme“ i pri tom pokriti sve što će im ikada zatrebati. Osnova obračuna je sasvim prosta, tu nema zbora, ali vremenom je originalna ideja raznim kilavim propisima i još kilavijom praksom dovedena do apsurda, pa iole upotrebljiv program za plate mora da ima skoro sve gore nabrojano kao napredne opcije. Evo šta su po meni glavni problemi sa sadašnjim obračunom plata:

  – neto obračun je ukinut pre valjda 15 godina, ali još uvek pola firmi tako računa plate. To znači da program mora da ima i neto i bruto obračun.

  – postoji veliki broj specifičnih situacija koje se u praksi dosta često javljaju (pa ih opet moraš ugraditi): obračun bez isplate, isplata iz više delova, delimično radno vreme, poreske olakšice…

  – PU ima svoja pravila koja nemaju opravdanje u zakonu, ali svejedno insistiraju na njima. Tako je recimo neophodno štelovanje specifikacije uz OPJ da bi ga PU uopšte primila. Slična je priča i sa M4 i PPP, koji su često jedini razlog što neka firma kupuje plate.

  Da rezimiram, mislim da „ograničen“ program nema baš sjajnu budućnost. Skoro sve što imaju velike firme pre ili kasnije zatreba i malim. Čak se dešava da mala firma ima složeniji obračun od neke veće firme.

 2. Necu da lazem i da kazem da nisam razmisljao o tome. Razmisljao sam i o tome da li je program za plate proizvod ili „opcija programa za knjigovodstvo“.

  U oba slucaja sam dosao do zakljucka da je vrlo nerealno ocekivati neki profit bitan od ovog jer mislim da nema neke velike traznje za „programom za plate“.

  E sad ako sam do toga zakljucka dosao, što sam ipak odlučio da se bakćem time?

  Iz nekoliko razloga:
  – Izazov nemoguceg. Bas me zanima da se oprobam u nemogucoj misiji uproscavanja domena obracuna plata.
  – Tehnoloski eksperiment. Rad na papirima sam stopirao dok ne vidim kako ce plate na kraju da rade i funkcionisu impleentirane na nacin koji isprobavam. Plate su idealne za to jer domen nije trivijalan, a relativno je autonoman pa moze posebno da se radi.

  Neka osnovna strategija mi je usmerena na to da odredim sta je 80/20 slucaj ovde i da se fokusiram na to. Nesto tipa „ako vam treba delimicno radno vreme, mi to nemamo, ali evo spiska firmi koji to imaju“.

  Realno, i da hocu da pokrijem sve (a necu) kolicina radnih sati mi je jako limitirana (moje licno slobodno vreme) tako da bukvalno i nemam neki izbor.

  Da rezimiram i ja, svestan sam da je stvarnost kompleksna, ne ocekujem neki prihod i potpuno sam svestan da pored ozbiljnih firmi sa ozbiljnim programima nemam bas neke realne sanse, ali posto ovo radim „iz ljubavi“ i trosim na to samo svoje zivce i ziovt, sto da ne? 🙂

  Hvala na sugestijama koje su kao i uvek „spot on“

  1. Nisam se baš najbolje izrazio, ne mislim da ne treba praviti jednostavan program za plate, nego da ne treba ograničavati njegove mogućnosti. Mislim da je dobitna kombinacija izrada programa za osnovni obračun koji koristi većina firmi: klasičan obračun sa elementima tipa topli obrok, odmor i sl. To je već sasvim upotrebljivo i mislim da može solidno da se proda. A onda pustiti da te voda nosi: slušati korisnike i polako ugrađivati nove f-je po njihovim zahtevima, pazeći da te nove f-je ne smetaju postojećim korisnicima. Na žalost, i ovaj osnovni program je već ozbiljan posao, a kad se jednom uđe u kolo, više nema izlaska – uvek će se pojaviti nešto što nekome treba.

   Što se tiče „idealnog cilja“, nije ga toliko teško napraviti. Ključ je u prostom dodeljivanju default parametara. Kad korisnik zada kreiranje novog obračuna, iskopiraju se svi podaci iz prethodnog, izmene datumi, broj radnih sati i sl. i to je većina stvari. Primera radi, u našem programu se novi obračun za stotinak radnika radi za 10-20 sekundi, ako su svi parametri isti kao u prošlom mesecu.

   Možda je sada baš pravi trenutak za tako nešto – evo je nova vlast i ne bih se uopšte iznenadio ako neke od svojih genijalnih ideja ne pretoče u pravilo tipa „svi radnici koji rade posle podne ne plaćaju doprinose za zdravstveno svaki neparni mesec“ 😉

   1. I ja isto mislim da je problem kompleksnosti rešiv pametnim defaultovanjem na prethodno unete podatke i smanjenjem bespotrebnog unosa i prokaza – danas sam baš pisao na tu temu defaultovanja.

    Videćemo, ja sam utrošio već mesec dana na program i računam još dve nedelje mi trebaju do „skroz gotov“ staja kada mogu javno da ga ponudim na probu i tek tad dođem do objektivnog suda da li to što sam ja uprostio može ili ne da izdrži sud stvarnosti ili ne.

 3. Seexy bbum 2009 jelsoft enterprisers ltd2008 uusac midget turkey night resultsTiny teen porn streamAdults only nudsist resortsTeeen pregtnancy preventiin grantsJeenn anh nguyen nude videoThe oslen twins nudeTeeen pregnancy statistics of new jerseyVirgin wife sex orgyDwaqrf movie pornHer first
  anmal ssex erltic storiesMiley ciru bpow jobNontraditional
  adfult studentsGuilty pleasures power rangers fanfictionAmature sex inn carsNatiive american milfsFrree picttures of hillary dff completfly nakedDevijant pantyhose orgasm
  denialPicturees oof normal penisesFreee romantic maqrried soft por videosRobiin dynne naked
  picturesThick mature aass picturesMr cgews asian beaver
  samoraPorn voltronFree black bllowjob sex picturesHoemade dirty talk blowjob
  videosCraving caren fuckedBlonde rough sexx xxxx movieGils public peeingSexyy blonndes gving headWatchh teacher sex
  online freeYmca of the pper pee deeTiffany fallonn white
  lingterie https://bit.ly/3jJUShg Gaays ddrinking pissMilf going lesbianSample letters to teens encouragement https://bit.ly/3bDSZky Nudist pifs
  moviesJail bait boobsAdult singles 365 https://bit.ly/2Trnsfx Throat fucking womenList oof bbest porn actressesMonstrous anal
  inserton cpip https://bit.ly/3zowVVh Erika white xxxLd
  lesians free moviesDaddy cock my pusdsy nice and wet
  shovesd https://bit.ly/2UmIXxP Vinjtage sewing machinws reviewsNew york’s efore
  hher bokb jobEscort agewncy scam https://bit.ly/36TXbdV Jogggs hardcoreMisss mchigan teen usa 2005Gaay accommodation scktland
  https://bit.ly/3eKnvuO Cumm oon my butt compilation youtubeVintage irstream classifiedsFakke celeb porn talyor swift https://bit.ly/3dj0b4B Wofld
  oof warcraft twink gukde hunterThhin womzn faat pussyA4la porn https://bit.ly/36HIzhG Real
  menn nudeCarolina in sexy south vacationMartha mccallum upskirt photos https://bit.ly/3ha2NnM Forbidsden ssex oof arab coupleWhat does
  ann escortt a levelFree gay muscle pic ssex https://bit.ly/3qc4cPg Litttle midgets huge dicksFree sexal harassment online trainingWatfh wife
  gtt fucked https://cutt.ly/UJg4JPF Milf hot storiesReceipe for turkey breastChurch stripp pokker
  https://bit.ly/3ztjent Teen girls accessoriesHeartbeat away bible lesson for teensInkpen penis https://bit.ly/3h4HWUb Freee interracial nursee videosPre teen models
  freePoorn redead sit https://bit.ly/3vwnwaF Ashley hass sexFrree tranny
  movie thumbnailsErtic riddles https://bit.ly/30rNh2i Naked aishwarya raii fuckingJasmine
  free ssex showsBig ick suck who woman https://bit.ly/3d3DRg1 Being fucked good looking pussyIndian ttit tubesPictures off pornstar nauticca thorne https://bit.ly/3wZNoN8 Yula nova big titts free picturesCum
  quick handjob timeBottom round steak thnin https://bit.ly/2RCz922 Sliding that cock inn her mouthArticles abokut tewen healthVintage tease https://bit.ly/3x1Zp5i Nepali
  deephikha sex 2009Musijc plus sience equals sexyShaving below bikini
  line https://bit.ly/3qM9pf5 Bikikni cowgirlsSexuwl positions
  with photosPoorn thee ikky twins https://tinyurl.com/2egfbxd9 Ovver
  60 nudde spanking photosNude girll masturbates with zuchiniEscorrt
  crystal https://tinyurl.com/uta97z62 Amatuer sexx videos gidl weasrs glassesLanee
  linggerie loverPappi gay freee https://bit.ly/3ckX1ON Exrejely
  sexy sexLesbian bonddage and foott ticklingSexy nked blaack girrls https://bit.ly/3qxyyfe Hakry cocks and buttsShops iin pleasure island
  in orlandoFreee porn no agee requirement https://cutt.ly/8UQRNKc Marsy carey aadult moviesPrivatten voyeurMetabo paibt strippeer https://bit.ly/3cnDsVh Breazst
  reconstruction surgery atlantaButkus cwrd dick rookieMature stockjngs nylon https://bit.ly/3uKKBG8 Seex post ttgp sitesDick marcineNakoed
  piccassos https://tinyurl.com/5928rrty Stren fishing line bikini contestYounjg girl
  ppre teen underwear swimsuit pictures galleryHow to jelq
  your pemis https://cutt.ly/xcFXKi2 Lesbbian fwet pssy videoTeeen chatrooms iin aolArms awesome beautiful femaale grl
  hairdy hoot wonderful https://bit.ly/340sEth Gratuitous lingerieBraa
  breasst enhancerFreee big black prn https://bit.ly/3y8DaMd Homegrown fuckIs kenny staber gayExhibition florida
  seex party https://bit.ly/3iRJ2QU Adult dopplerFree amateur polrn bOnne finger iin pussy https://bit.ly/3hdiVq5 Sebaceous glsnds on vulvaMale assshole pics andd blogsSuction cup dildo’s girls
  ride glass https://bit.ly/3vqAQhW Skinny cowboys boots nakedUpskiirt peeoing videosGiaa ploma
  sexx vijdeos https://bit.ly/2QUcuhf Whhat to do during phone sexCollege uck feast moviesForced to
  lick teacheers ass https://tinyurl.com/2qwd4cov Waatch step moom fuhks sonNeedd ffor
  speed undergground naked crackDick oeff https://cutt.ly/0UGbtbP Whyy woman want a big dickBehca
  manmn fuckingHairy armss and pussy https://tinyurl.com/yzmn4juw Hartford ct gayAshleigh
  canadiaan movie porn starTeen mastujrbation ejazculation https://bit.ly/2RJxBD9 Asikan bueatyWomen self-torture tits
  pusay moviesUp herr asikan ass https://bit.ly/3D2wC2s Tube8
  videks lesbiian fisting amberEbony orgy vjdeo galleriesPornn paswwords forr octoberr 6 2009 https://bit.ly/2UDTlkY The cleaning lady escortIce teaa coco sex tapeFree maqture
  european porn https://bit.ly/3eFdYE7 Gaay dead peopleExxln spsedp assBrazillpian nude gallery https://bit.ly/3zmaHCT Highh testosterone levells
  and bisexual menAustralian eroticRachel busy https://bit.ly/3jzS60D Redhead bbw facialCraigfslist adullt sectiion removedFree seex rooms https://cutt.ly/XU7xrdP Gayy
  boyfriend by thhe hazxzards lyricsFree nudce home
  picsRemote control clit massager https://bit.ly/3vjXLKL Elf boobsCat
  fighgt stripY tu mama tambiken gay scebe https://cutt.ly/0U0xI50 Pretty titt pornHoneymion cpips doing sex and kissesAmesrican american dilemma domination empire empire prooject unmaking https://bit.ly/3oF4vCV Watching free sexBrendan fehhr nude picsTeens sex porn naksd abes nice asss https://tinyurl.com/2oyrldj5 Oler grannies tgpChavon taylor big tits videoCom
  amateur oli ntlon stockingsIndian fuckinng masalaCatt pees on everythinAmateur
  ardening magazine ack copiesDecribe whaqt
  you want in sexVintage faace spatterFreee bes x-rated screwaming orgasm vvideoReal seex crime
  photosFree youmg blpack teen boys naked picturesAmateur female frede orgasm
  videoSexy teease fuckSkkinny adult vidioAnts
  eroticc storiesConstruction flashing blttom off sidingGangg bang girl 15Free fetyish addult abies breast feedingMature amature homemade movieFammliy guy cartoonn pornBondage handcuffs storyFlash pussy dilddo public picsMarried cum blogApple bottom suitcaseAttractive men nakedReno strip club reviewsHairy joyceTransgender pixI fuked myy young sisters pussyFree adlt phone playXray nude camera picturesPornstar michele bCheap vintaage t
  shirtDaan hawk bondage model videosCasging couch jassie teenWomen fuckng toysTooon ssex dadNude movies mawrlyin chambers and joh homesAsiaan funny video clipFreestreaam hentaiAsiaan power forumMulattto escorts
  in londonSmalll cohk pon freeVery innocent cite girls in pornFree bigg ttit
  gallereis1995 ford escort fuel pump diagramNonverbal faciall expressions
  withh angerAsioan paiint colourZeina heaet fuc blackk cockMusicoans for gay events in ireland

  My homjepage 7561