Reklamacije

Intro

Današnji tekst je delo mog prijatelja koji se složio da podeli sa nama nešto od svog iskustva sakupljenog u rovovima nekoliko PC shopova u kojima je radio zadnjih godina i koga možete kontaktirati putem komentara bloga i/ili putem njegovog mightykeezah@gmail.com emajla. Zaki, mikrofon je tvoj…

Evolucija PC shopova

Kako je evolucija čoveka dostizala svoj maksimum, počela je evolucija PC shopova. Od kompjuterskog paleolita s početka 90-tih pa na ovamo, prodavnice računarske opreme su se sretale sa raznim problemima, počev od organizacijskih, preko sistemskih, sve do “customer-related”, koji znaju da budu najteži.

Nekad

Kad su prve prodavnice računarske opreme počele da niču, obično je njihov vlasnik bio i jedini zaposleni. I prodavac, i nabavljač, i serviser. Sweet – tri u jedan. Kombinacija koja ne može da omane, reklo bi se, jer sve zavisi od njega. Međutim, kako je posao napredovao, vlasnik je polako uviđao da su tri pozicije isuviše veliki zalogaj; u to vreme (pa čak i danas), retko koji shop je pravio lager, jer niko nije znao kako će se takva vrsta robe primiti među, tradicionalno sumnjičavim, srpskim narodom. Stoga, ukoliko je odradio svoj posao kao prodavac i prodao PC sklop, došlo je vreme da preuzme ulogu nabavljača – da ode po robu (obično u Beograd ili Novi Beograd), gde su se nalazili veliki uvoznici. Svakako, da bi otišao u nabavku, bilo je potrebno da se zatvori radnja (u ranom paleolitu kurirske službe nisu bile aktuelne, ili su bile u povoju i skupe) da bi se obišle firme, na šta se izgubi čitav dan, jer je na jednom mestu jeftinija ploča, na drugom procesor a na trećem, memorija. Za to vreme – radnja je zatvorena. A zatvorena radnja ne donosi profit. Tako vlasnik uviđa da mora da zaposli prodavca, da bi firma radila dok on luta po novobeogradskim blokovima, u potrazi za najpovoljnijim cenama. To je izvesno vreme funkcionisalo, dok posao nije dobio na snazi, i do prve reklamacije.

Situacija je sledeća

: vlasnik se sprema da krene u nabavku, ali mu kupac donosi računar na reklamaciju; pred njim su dve solucije, i obe su “lose-lose”.

Prva – odlaže put da bi pregledao računar i ustanovio šta nije u redu sa njim.

Posledice – kasni sa nabavkom komponenti za računar koji je prethodno prodao, navlačeći na sebe gnev kupca, koji hoće sve “sada i odmah” (i u pravu je).

Druga – prima računar na servis, da ga pregleda narednog dana.

Posledice – kvar na komponenti, mora ponovo u Beograd.

Kao jedina logična, kristališe se ideja da se zaposli prodavac, koji u isto vreme može da bude i serviser. Tada (bogami ni sada) nije bilo lako naći entuzijastu koji dovoljno poznaje i hardware i software, da bi dobro obavljao posao prodavca i servisera istovremeno.

I sad

Na svu sreću, vreme praistorije je iza nas, te je danas proces poručivanja robe, dopreme i slanja reklamacija, u priličnoj meri rešen, jer uvoznici imaju redovne nedeljne isporuke svojim vozilima, tako da je prestala potreba za “njuškanjem” po prestonici i obilaskom dobavljača, a i kurirske službe su svoje usluge dovele na dvojako prihvatljiv nivo – povoljne po ceni i dovoljno ekspeditivne.

I tako su svi problemi rešeni, zar ne?

Ni blizu.

Kad već govorimo o reklamacijama, one su neizbežan deo posla svake PC prodavnice, i od efikasnosti u rešavanju istih, umnogome zavisi renome i reputacija samog shop-a. U Srbiji je zakonom propisan garantni rok tehničkih uređaja na (minimum) dve godine, što je za krajnjeg kupca, svakako, sjajno. Međutim, po meni, na mala vrata je uvedena dualna priroda garancija, s obzirom da garantni rok teče dvojako; od uvoznika prema kupcu (u ovom slučaju PC shop-u), i od kupca prema KRAJNJEM kupcu. Fenomenalno. Dakle, imamo kupljenu komponentu koja već šest meseci skuplja prašinu na polici zbog bezobraznih marži prodavaca (i još bezobraznijih marži uvoznika), koja se (na mišiće) nekako proda, prodata je sa dve godine garancije, ali ukoliko se pokvari u onom periodu kad garancija shop-a prema uvozniku više ne važi ( šest meseci je “krasila” policu), onda je prodavnica u obavezi da o svom trošku servisira ili zameni komponentu. Da ne govorim o sitnicama poput Blue-Tooth slušalica, mikrofona, web-kamerama, i sl., koje imaju manju tendenciju da se prodaju, a prilično veću da se kvare.

Šta je poenta? Poenta je, da vlasnik prodavnice ima uvid u tok garantnih rokova, i da u svakom trenutku može da vidi koje komponente treba “forsirati”, da se ne bi našao u situaciji da o svom trošku finansira popravku ili zamenu. Dakle, potreban mu je program koji će voditi garantne rokove za “ulaz i izlaz”, da tako kažem, i koji će se fokusirati na one uređaje, kojima garantni rok već teče time što su stavljeni na policu, a kamo li da tamo provode vreme.

Još jedna stvar je jako bitna, kad su reklamacije u pitanju; praćenje i status artikla koji se reklamira. Ako nije rešena kako treba, ume (bespotrebno) da oduzme dosta vremena. Kod mene se to radilo na sledeći način: u Excel sheet-u se upisuju podaci o kupcu, dijagnostika, podaci o uređaju, i odštampa se u tri primerka, jedan za servis, jedan za prodavnicu i jedan za kupca, kopira fiskalni račun i prilaže garancija. Pešački, jel’ da? Možda ne zvuči tako, kad je u pitanju jedna reklamacija, ali prodavnice koje rade duže vreme, već za desetak dana u arhivi nakupi dosta papira. I kada jadnik koji je pazario pozove da se informiše o statusu reklamacije, čeka ga generički odgovor:

“Nazvaćemo vas za pola sata”.

Potom kreće “šamaranje” arhive, da bi se videlo šta je u pitanju, i kome od dobavljača je uopšte poslato. Nakon, pronalaženja potrebnog papira, počinje bolan proces okretanja telefona, u nadi da se dobije servis. Po pravilu, telefoni su, ili zauzeti, ili se niko ne javlja, ili slušate poruku govornog automata. Kad konačno dobijete servis, kreću pitanja: “kad ste poslali”, “imate li broj radnog naloga”, “koji je serijski broj”, itd. Ukoliko znate odgovor na neko od pitanja, možete se nadati povratnoj informaciji.

E, sad’, da biste predupredili kupca, i da ne bi čekao pola sata i više dok vi “prašinarite”, optimalna varijanta je da se reklamacije provere nakon dolaska na posao, dok još nema gužve. Opet predstoji listanje arhive, trošenje vremena, okretanje telefona, mestimično prekidano potencijalnim kupcima. Uvoznici su to delimično rešili uvođenjem mogućnosti provere statusa reklamacije na njihovom B2B portalu, ali ako uzmete da trebate proveriti deset reklamacija od pet različitih uvoznika, trebate se logovati na pet raznih portala, na stranu to što nemaju svi prodavci B2B login informacije, koje vlasnici radnji ljubomorno čuvaju, jer se na portalima vide nabavne cene, trenutna zaduženja, rabati, kašnjenje u plaćanju, i sl. Kako skratiti sve ovo, i sačuvati živce i zdrav razum ???

Nebrojeno puta sam zamišljao program koji će mi jednim pritiskom na dugme servirati sve ove informacije na tanjiru.

Da li je moguće, ili sam preveliki optimista?

972 thoughts on “Reklamacije

 1. Психолог (др.-греч. ψυχή — душа;
  λόγος — знание) — специалист, занимающийся изучением проявлений, способов и
  форм организации психических явлений личности
  в различных областях человеческой деятельности
  для решения научно-исследовательских и прикладных задач, а также с целью оказания психологической
  помощи, поддержки и сопровождения.

  Feel free to visit my web-site … batmanapollo.ru

 2. Психическое здоровье включает в себя наше эмоциональное, психологическое и социальное благополучие.

  Это влияет на то, как мы думаем,
  чувствуем и действуем. Оно
  также помогает определить, как мы справляемся со стрессом, относимся
  к другим и делаем здоровый выбор.

  Психическое здоровье важно на каждом этапе жизни:
  с детства и подросткового возраста до взрослой
  жизни.ние) — специалист, занимающийся изучением проявлений, способов и
  форм организации психических явлений
  личности в различных областях человеческой деятельности для решения научно-исследовательских и прикладных задач, а
  также с целью оказания психологической помощи, поддержки и сопровождения.

  Here is my web blog – russianmanagement.com

 3. Thank you for sharing this perspective on handling complaints in PC shops. It’s always interesting to learn from someone who has worked in the field and faced real challenges. I think it’s important for businesses to prioritize customer satisfaction and have effective complaint resolution processes in place.

  Rocky Mountain Oils’ citrus oil is a refreshing and invigorating blend of citrus essential oils that bring a burst of energy and positivity to any space. This vibrant combination of citrus scents, including orange, lemon, and grapefruit, creates a zesty and uplifting aroma that can be used for aromatherapy or as a natural air freshener. With its bright and cheerful fragrance, Rocky Mountain Oils’ citrus oil is a delightful addition to your essential oil collection.
  Check on this:
  https://www.rockymountainoils.com/products/citrus-essential-oil-blend

 4. Reklamacije are a normal part of the business landscape, and how a company handles them can make or break its reputation. It’s heartening to see businesses that take customer feedback seriously and work diligently to resolve any issues. Effective reklamacije management not only retains customers but also builds trust in the long run.

  Property management services are essential for property owners looking to alleviate the day-to-day tasks of property ownership, allowing them to enjoy the benefits of real estate investment without the associated hassles and stress.
  check this site: https://balakrishnangroup.com/property-management

 5. Забота о вашем доме – это забота о вашем комфорте. Утепление фасадов – это не только стильный внешний вид, но и обеспечение теплового комфорта в вашем уединенном уголке. Мы, команда профессионалов, предлагаем вам превратить ваш дом в идеальный уголок для проживания.
  Наши улучшения – это не просто тепловая обработка, это искусство с каждым слоем. Мы стремимся к совершенному сочетанию между изысканностью и эффективностью, чтобы ваш уголок стал не только теплым, но и прекрасным.
  И самое важное – приемлемая цена! Мы полагаем, что профессиональные услуги не должны быть неподъемными по цене. Сколько стоит сделать фасад дома с утеплением начинается всего начиная с 1250 рублей за квадрат.
  Современные технологии и качественные материалы позволяют нам создавать изоляцию, которая долго сохраняет свои свойства и надежна. Позабудьте о холоде стен и дополнительных затратах на отопление – наше утепление станет вашим надежным экраном от холода.
  Подробнее на веб-сайте компании
  Не откладывайте на потом заботу о комфорте своего дома. Обращайтесь к мастерам своего дела, и ваше жилье станет настоящим архитектурным искусством, которое принесет вам тепло и радость. Вместе мы создадим комфортабельное жилье, где вам будет по-настоящему комфортно!

 6. 💫 Wow, this blog is like a cosmic journey launching into the galaxy of endless possibilities! 🌌 The thrilling content here is a captivating for the imagination, sparking awe at every turn. 🎢 Whether it’s lifestyle, this blog is a source of inspiring insights! #AdventureAwaits Embark into this exciting adventure of imagination and let your thoughts soar! 🌈 Don’t just enjoy, experience the thrill! 🌈 Your mind will thank you for this exciting journey through the worlds of awe! 🚀

 7. I’ve read a few just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.

  I wonder how much attempt you set to make this type of wonderful informative website.

  my web site – Read Full Article (Michal)

 8. We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with useful info to work on. You have
  performed a formidable task and our whole neighborhood will be grateful to you.

  my web page … see page – Nila,

 9. Having read this I thought it was rather informative.

  I appreciate you finding the time and energy to put this content together.
  I once again find myself personally spending way
  too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  Also visit my homepage: find more (Melisa)

 10. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

  Look at my blog post … more info here – Chelsea

 11. I’ve been browsing online greater than three hours
  these days, but I by no means found any interesting article like yours.
  It is beautiful price enough for me. Personally, if all webmasters
  and bloggers made just right content material as you did, the web can be a lot more helpful than ever before.

  Also visit my web page click resources – Rosie

 12. I am curious to find out what blog platform you’re utilizing?

  I’m having some small security problems
  with my latest blog and I’d like to find something more safeguarded.
  Do you have any recommendations?

  My web blog – More Info (Felisha)

 13. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  Look into my web-site :: biofeedback toronto

 14. You are so cool! I do not think I have read anything like this before.
  So nice to discover somebody with some genuine thoughts on this issue.
  Really.. many thanks for starting this up.

  This website is something that’s needed on the internet, someone
  with a little originality!

  Also visit my homepage :: Full Report (high-wiki.win)

 15. Heya i am for the first time here. I came across this board and
  I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you
  helped me.

  Look into my website – go now; Alexis,

 16. Appreciating the time and effort you put into your website and
  detailed information you present. It’s great to come across a blog every
  once in a while that isn’t the same old rehashed material. Wonderful read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds
  to my Google account.

  Look at my webpage … read what he said

 17. Free swank tens dvdAnnne hudgens naked vanessaSensual lesbian firstt seduction videosAlabamna interactivce ssex offender statusVirgin island catmaran chartersCunnt heasd redBigg
  old sexx tiit womanDebvbie mastenopoulos bikiniHolly sakpson hardcoee threesomeSexy
  teen fuk vidMother daughter free porn tubesHot hose gay pornmn justice iss servedHeavby duty terminawl stripFacial
  expreessions that are exaggeratedShawre sex toyGaay noveltiesHistorry of
  asian shoesNikole pornstarWhat cauyses large facial poresBachelorette fuckingAfrifan cultur tradition herb seret penisBlondes fucking att bathroomSativfa rse cumGay marraikge looses referendumDogg nervius peeVitamin k and bteast milkChyna pac sex
  video xMan eqtting pussyScreeched porfn fuckNaancy shavedShort haired redheadGay dudes deewp throatinSports
  nked https://tinyurl.com/ykysfa28 Prince sewxy mfVintage motorcycle
  racing at laguna secaFinding ddildo https://bit.ly/3IoGJCQ Dick way down throatTubee
  and ffirst annd analForced losing virginitty
  https://bit.ly/3568WvW Black ebpny female nnaked teenBlondes porn thumbsCollege
  ssex sttudent teacher https://bit.ly/3nljuPy Chubby bumm moviesCock shelly virgin pussyFord escort thhermostat
  https://bit.ly/3c3ubCt Sexx friends in buckhorn nnew mexicoSecretaries bondageSlutload lady sohia pantyhse https://bit.ly/2GOeORB Nudde
  phtos off danbe cookEscot lonndon hous wifesHoot lesbiann chiock pornhub https://bit.ly/2TkxazK Freee mogile puublic pornBrinna banks stripperPornstar patricia https://bit.ly/3E9pO3U Sammie
  rhodces anjal vidMmm100 matureSexyy sis 1 https://tinyurl.com/ygdhqege Granasda escortsHot ggirl chicks tits1980 instruments, guitar, vntage musial ppre https://tinyurl.com/2ezx85yw Amber riley nudeFreee adulot downloadable
  moviesAabic girls in sex https://tinyurl.com/2k54so8l Niice big cup off sht the fuck up posterMovie triple
  penetrationGaay chinese pocs https://bit.ly/32RZHC1 Le lee
  pornI’m inn love wth stripperWinnipeg pporn starr https://bit.ly/3xqn4My Asin ssex thumbnail
  moviesTeens pussiesHoot brunette sex clips https://cutt.ly/lccf1WW Cj and boue angel
  lesbianVintage coalport cairoKelley paay for your pleasure https://tinyurl.com/2q93pmyo Build fucking machinesHere cums the brideWomen cjanging clothes nude https://cutt.ly/NUSHKwq 2 gays wanking iin bedEmbroidered vintage handmade inspirationsBigg titt tampoline https://cutt.ly/LUV1wZ6 Pregnant woman gettting fuckedBndage eyesDakot skye pornstar gal https://cutt.ly/1UbyVK5 Poorn filmms with
  storylinesHustle genteelmans club las vegasFrankie avalon teens and tens https://tinyurl.com/yb5amzc6 How to warm aritificial
  vaginaSwinging on a stasr cartoon.40 ddpx penetratijon https://bit.ly/2OqjGjS The asian blogVintage
  modeel clubBeverages in the virgin islands https://bit.ly/3fTfKln Demmjie milfMilfe
  fuckBabbes with bbig hair tgp https://bit.ly/3zvmhvT Gay while sleepingHott yong
  momks nakedAazon movies adult clips https://tinyurl.com/2f4qsloo Side effects vvicodin sexualDeebi over 50 plus milfsTiny hairy trens https://bit.ly/3A18GMK Dick gagging
  2008 jelsft enterprises ltdFree pcs russian virginsVintae wall mount bbathtub facet
  https://bit.ly/3dgjhJv Erotica lesbianVarry hot teachers sexPaamela anderson nude on a boatt
  https://tinyurl.com/tt6kfh2j Transvestite castle movieMelanie mmonroe fucking machineMaap of hotels laas veags strop https://bit.ly/3tcpajr Ultite assses 4Biig brother 9 amansa ass videosJapan uoskirt voyer https://tinyurl.com/yznp98dk Chloroformed and ucked tubesAsia hottie pornRedhyead from weddring
  crashers https://cutt.ly/FUjlLE0 Free nashville swingrs no membershipResxort
  casyman island adultDilco assmilfs https://bit.ly/3jTdlrD Sudha blowjobAdult educwtion proposalNude trampolin https://tinyurl.com/yahxvseg Swinger gallery ppwered by phpbbRonn jeremy fucks a man’s
  wifeDaily adult joke com https://bit.ly/3JN43uA Free erotyic stories byy indian authorsCuumshotsurprise popl party orgyChrijstmas merry sexyy https://bit.ly/3ztQmf8 Solo tewn pussy
  thumbsFree natural tkts picsServik asian https://tinyurl.com/yjht89q8 Louisvilke latex pillowSexxy
  msrtha stewaet picsClotges vintage western https://bit.ly/364G2MW Sexy peter pan wome costumeSeex offender in readin paPoint looikout bech ggay https://cutt.ly/pUxifGQTeen orgasm fuckEdgazr
  cayce facial oil annd creamsVirgin marry road rah https://bit.ly/2FjQ2IA Thiis election sucksYoung guyus masturbateWilliam s burrougghs naked https://bit.ly/3NNBDC6 Amateur sski competitionJessica orgasm simpsonDeeep throat giant cock https://cutt.ly/OUh4FsJ Asian hon shakopeeAnal play videeo
  clipsFaake celpeb interracial pics https://cutt.ly/2Ugoxc7 Guys getting fucked wkth strap onsFirst time
  swallow pornEscort female harbin servicees https://bit.ly/31TGzCF G escortBitch ftee gallery maturePissing
  girlps in uniform https://bit.ly/312VxTJ Haykey williams
  paramore nudeMicdle agge women with larrge breastGilfriends bailsy adulkt star https://bit.ly/3xeD3xh Triplets bikini toplessInteracial
  mlf clipsShrmale hangouts iin brooklyn ny https://cutt.ly/QUSVnek Electto seex manualSexual abstinence picturesOmahaa esort https://bit.ly/30EfTlx Doownload
  hbbo pornGaes interactive free had xxxRolnd barthds the pleasure oof the
  text https://bit.ly/30H7Jwf Turbulence penetration speed
  part 25Naked violet womenCasuaql seex prtners
  in gauteng https://cutt.ly/JUUv5U5 Giantess imwges femdomFree
  amature gay porn oof menAmy davivson ude pics
  https://cutt.ly/PUy6RTW Justin slayer interracialNudde actreszs waalking toward waterPlies
  goood dicdk https://cutt.ly/ScUTbCC Facce cum englandFree
  seex wit anima s tubesUses oof vintage fabric https://bit.ly/3dvZ2qN Free erotic blogLezz
  sex storyNude chicks firm breastsEnlarfed breastgs iin newbor babiesI wanna rijde your dickFreee 5 mijnutes gay sexMaking viuntage clolth
  beltsMature lioes yohng big dickTila tiquilla sex videosNew breazst tissueFoods strikp plaque artery wallsSexx and the city danteShut the fuck up and train radek slodkiewiczTeens girs pornRustgy winchester nud photoHaysite stripsIs kamal a
  gayAmateur erotic video blogGay moviue 9 gauzaInest action – hott familly
  fuck witrh mother-daughtPhantom milfMatthew foox gayDiscount ohio sex toysGet daa fuchk backGay digfital
  art mandysplaceTeen foreplay tgpSexy vampire animatedHeedi klum pics sexyVideo
  poost sex thumbviewTranssexual mace upShae warne denies gay rumoursGirl hurts pussyHugee oobs pornstarList of youhg non nnude sitesOlld
  ladie pussy picTrade plrn passwordsTwitching facialJpegg bbbs forum nudeStraigbt guuy for
  the gay eyeOffice sexx vids galleriesLesbians having sex
  outsideFree big bob ornPalmea andson xxxBbq split chicken breaet recipesIs ffor analQuinta do vesuvio vintage pot 1994Hardcore insdst storiesNew movie dvd
  pott annd sexLesbzin ssex fansFreee sex videos indian withgout key

  my blog post – 7516

 18. Hello there! This article could not be written much better!

  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he’s going to have a great
  read. Thanks for sharing!

  My homepage … More Help

 19. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.

  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare
  to see a nice blog like this one these days.

  Also visit my webpage :: read this, future-wiki.win,

 20. I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work
  and coverage! Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

  my page YOURURL.com (Otis)

 21. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever
  run into any browser compatibility problems? A handful of
  my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer
  but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix
  this problem?

  My blog post – imp source (aleksandrovy.ru)

 22. Fantastic items from you, man. I’ve consider your stuff
  previous to and you are simply too magnificent. I really like what you have obtained
  right here, certainly like what you’re stating and the best way by which
  you say it. You’re making it enjoyable and you still care
  for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you.
  This is actually a tremendous site.

  Here is my web site; this content (https://wiki.vectormm.net/index.php/Enhance_Your_Mood_and_Immunity:_Find_out_the_Shocking_Advantages_of_Lemon_Necessary_Oil_23201)

 23. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent.
  I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the
  way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep
  it smart. I cant wait to read far more from you.
  This is actually a great website.

  Visit my blog post – wikipedia reference (Tammy)

 24. Undeniably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the easiest
  thing to keep in mind of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other people consider worries that they plainly do not know
  about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined
  out the entire thing with no need side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thank you

  My page: official statement – Chassidy,

 25. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt
  donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for
  book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk about
  this site with my Facebook group. Talk soon!

  My web-site: visit this web-site – Willie