A sad adios

Programi za knjigovodstvo i migracije

U početku svega uvek je sve med i mleko. Sve je beskonačno, originalno, blještavo i večno. Međutim stvari se sa vremenom neprimetno ofucaju, dobre misli jutra ustupe mesto ogorčenju večeri. Dolazi vreme za promenu.

Šurda peva pred odlazak

Pre nego što pomislite da sam skroz odlepio (toliko još uvek nisam) da pojasnim kakve veze ovo ima sa knjigovodstvenim programima. Predmet današnjeg posta je iznošenje mojih pogleda na tematiku otpočinjanja i završetka korišćenja knjigovodstvenih programa. Iako osam većinu svojih razmišljanja na ovu temu izneo u fragmentima po komentarima postova, ipak smatram da je tematika bitna u dovoljnoj meri da zaslužuje jedan poseban sumarni post.

Početak

Ja znam da promeniti knjigovodstveni program nešto toliko teško i komplikovano da je korisnik spreman pre da trpi loš program do krajnjih granica mazohizma pre nego što otpočne to. Odabir prave verzije knjigovodstvenog programa, nalaženje dugoročno upotrebljivog rešenja po minimalno neophodnoj ceni – noćna mora do noćne more.

Ovo su stvari koje ja planiram da ponudim svojim korisnicima u pokušaju da načinim taj proces što prijatnijim iskustvom:

 • Za određeni broj vodećih knjigovodstvenih programa moj program će nuditi import podataka.
  Svi programi rade super kad su prazni. Ideja ovde je da se u prvih 10 minuta probnog rada sa mojim programom dobije isti set podataka u oba programa tako da može korisnik da uporedi “jabuke sa jabukama”. Importe podatka se može koristi više puta tako da korisnik tokom trajanja probne verzije koristi nesmetano postojeći program, a po želji ažurira program koji testira bukvalno pritiskom jednog tastera.
  probni period korišćenja programa za knjigovodstvo je 3 meseca.
  U toku probnog perioda, korisnik ima pravo na potpunu i besplatnu korisničku podršku kao i “pretplatnici”. Ta podrška uključuje i telefonske pozive i razgovor sa prodavcem o tome kako se moj program koristi u konkretnom poslovnom scenariju korisnika, ako i daljinski pristup vašem računaru po potrebi. Ja ću prvi biti taj koji će na bazi vašeg poslovanja da vam kažem da moj program NIJE za vas i da vam preporučim neki drugi program koji je po mom mišljenju verovatnije adekvatniji za vaše potrebe. Samo srećni korisnik je korisnik koji mene zanima.
 • zaštićeni period korišćenja programa za knjigovodstvo je 6 meseci.
  Nakon isteka probnog perioda, korisnik ako želi da koristi dalje program mora da krene da plaća pretplatu, ali sa tim da u prvih 6 meseci ima pravo na bezpogovorni povraćaj 100% novca. Zadnji dan 6-og meseca – korisnik kaže:”Neću.” – 100% novca dobija nazad istog dana
 • kompenzacioni popust – u iznosu do 3 meseca.
  Ideja je ovde da se korisniku skupocenog programa za knjigovodstvo X simbolično povrati deo novca koji je već uložio u taj program. Ja bi rado povratio 100%, ali uz cene programa od više hiljada evra i iznos moje mesečne pretplate to bi verovatno značilo besplatno korišćenje programa od 5 godina tako da limitiram na 3 meseca. Više se radi o simboličnom aktu koji reprezentuje koliko moja firma vrednuje partnerstvo, nego o stvarnoj nekoj uštedi.
 • pretplatni mesečni model plaćanja
  Ne postoji nikakav ugovorom obavezni period, ne postoje skriveni troškovi ili druge smicalice. Pretplatu platite za mesec u kome želite da koristite program. I to je to.
 • jeftin program
  Još nisam načisto oko ovoga, ali vrlo je verovatno da će cenovnik da izgleda otprilike ovako:
  • 1 korisnik – 20 evra/mesečno
  • 2-3 korisnika – 30 evra/mesečno
  • 4-5 korisnika – 40 evra/mesečno
  • 6-10 korisnika 60 evra/mesečno
   Mislite da sam lud što nudim po ovim cenama nešto što (po mojim rečima za sad) treba da bude dobro? A šta ako vam kažem da cena nije PO KORISNIKU nego je po grupi i da firma od 3 korisnika ne plaća 3 x 30 evra mesečno, nego SAMO 30 evra mesečno? OK, možda i jesam lud – vratićemo se na to kasnije u delu oko kraja korišćenja programa.

Da sumiram ovo do sad izneseno na konkretnom primeru..

Ako ste firma koja recimo ima 3 zaposlena i koristi trenutno u svom poslovanju program X i recimo odlučite da isprobate moj program dobijate da isprobate program bez ikakvog rizika u trajanju od celih godinu dana (3 meseca proba +3 meseca kompenzacija+ +6 meseci povlašćeno) uz kompletnu tehničku i korisničku podršku kao da ste *pravi* korisnik.

Recimo da ste jako nepoverljivi i da mi ne verujete ovo oko “bezuslovnog povraćaja” – mora da ima neka caka tu zar ne? Nije lepo što tako razmišljate jer to nije istina, ali konverzacije radi – neka bude. Prvih 6 meseci (u ovom primeru) ne plaćate ništa, tako da ne mogu nikako da vas opljačkam. Ako vas prevarim u 7 mesecu korišćenja (a neću) izgubili ste 30 evra. U najgoroj mogućoj situaciji bi vi spoznali da vam program ne odgovara poslednjeg dana 12-og meseca vašeg korišćenja (prava naučna fantastika), a ja drski bandit vam ne odobrim povraćaj. U tom najgorem mogućem slučaju “pukli ste” 180 evra (u ovom primeru) što je sasvim sam siguran iznos rate mesečne koje plaćate za program X.

Naravno, da je ovo poslednje čisto hipotetička ilustracija da nikako ne možete neke bitne ovce da izgubite, ja ću se i pravno obavezati da bezuslovno i bezpogovorno vratim novac uplaćen u zaštićenom periodu.Separation

Kraj…

Sve je ovo lepo i moj program je savršen, ali je vama dosta iz razloga tog i tog. Posao ide loše pa ne možete da priuštite 20 evra mesečno. Hoćete da menjate opet program samo što ovaj put hoćete da pređete na neki drugi program.Itd, itd. Šta onda?

 • Svi podaci programa će biti dostupni u otvorenom formatu.
  Šta ovo konkretno znači? Znači da ću ja sam olakšati maksimalno moguće korisnicima da pređu na drugi program time što ću sve poslovne podatke dostaviti u formi koju ću javno dokumentovati. Idealno, to bi bio neki format definisan knjigovodstvenim standardom, ali pošto takvog nema definisaću najprostiji XML format za sve dokumente i javno ga objaviti na sajtu i obavezati se da ga podržavam. To praktično omogućava autorima drugih programa da u dan dva odrade u svom programu prepis podataka iz mog programa i eto vas bezbolno kod njih. Za vodeće programe na tržištu ja ću sam da odradim eksporter mojih podataka u njihov format.

  Moje kolege proizvođači programa za knjigovodstvo u ovom momentu odmahuju glavom i misle da sam lud jer ovo gore napisano je 180 stepeni suprotno od uobičajene prakse: jednom kad zaključaš korisnika u svoj program u svoju bazu, otežaš mu što više prelazak na drugi program i nema mu bežanja više. Ja ne mislim tako: interes korisnika je na prvom mestu uvek i ako on nije zadovoljan mojim programom jedino što je preostalo da mu pomognem je da mu omogućim bezbolan prelazak na drugi program.
 • Prestanak plaćanja pretplate samo zamrzava program.
  Ako prestanete da plaćate pretplatu privremeno ili trajno iz bilo kog razloga, program i svi podaci na njemu vam ostaju dostupni neograničeno vreme u stanju u kome su bili zadnjeg dana pretplate. Svi podaci se nalaze na vašem kompjuteru tako da to što nećete imati pristupa oblaku nema nikakvog uticaja u ovom smislu. Drugim rečima, nema “novih faktura”, ali su vam postojeće fakture, postojeći lager, glavna knjiga itd dostupne sve dok čuvate program.
 • Poskupljenja programa
  Ne tvrdim da su svi ljudi blesavi, a ja pametan – možda su svi u pravu da je gore navedena cena pretplate smešna, previše jeftina itd. Možda zato i podignem cene ako vidim da je to situacija. Postavlja se sasvim fer pitanje kako da korisnik zna da time neću da ga prevarim “jer da je znao za tu cenu ne bi ni počinjao”
  U slučaju da do promene cene mesečne pretplate dođe korisnik koristi program po svojoj ceni do kraja godine ili u narednih 6 meseci (šta god od ta dva je povoljnije po njega)

  • Primer 1 – poskupljenje objavljeno marta meseca
   Postojeći korisnik ima pravo da koristi program po staroj ceni do kraja godine (9 meseci)
  • Primer 2 – poskupljenje obavljeno oktobra meseca
   Postojeći korisnik ima pravo da koristi program po staroj ceni do marta meseca iduće godine (6 meseci) jer je to duži period od perioda preostalog do kraja godine (2 meseca samo)
   Imajući u vidu prethodne dve stavke, period od bar 6 meseci je sasvim fer i dovoljan za promenu programa.
 • Blue Soft scenario 

  Ovaj scenario se manifestuje na sledeća 3 načina:

  • Šta ako dobiješ na Bingu i odlučiš da prestaneš da se baviš ovim poslom?
  • Šta ako bankrotiraš?
  • Šta ako prodaš firmu i/ili program?

  Da preskočim opet, priče radi, deo oko toga koliko ovo nema šanse da se desi jer za mene je ovo “više od igre” i da odgovorim šta ako se ipak desi. U slučaju da firma prestane da radi korisnici će biti obavešteni najmanje 3 meseca pre toga, a na dan prestanka rada preduzeća kompletan programski se objavljuje kao Open Source pod GPL licencom što u praksi znači da bilo ko može da nastavi njegov razvoj bez ikakvih problema. U slučaju da firma treba da bude prodata, korisnicima će biti ugovorom omogućeno da završe poslovnu godinu na način koji imaju uz jasno predstavljenu situaciju oko toga koje su implikacije prodaje firme. U oba slučaja, besplatna korisnička podrška u odabiru odgovarajuće zamene bi bila dostupna korisnicima – partnerski odnos do kraja.

  Sumirano: podaci u programu neograničeno dostupni u zamrznutom stanju. korisnici se obaveštavaju unapred da imaju dovoljno vremena da prilagode svoje poslovanje novoj realnosti bez poslovnih turbulencija i primoravanja. Sve ovo naravno definisano ugovorom sa punom pravnom važnošću.

Zaključak

Odabir i prelazak na novi knjigovodstveni program je vrsta poslovne traume koja često može da ima i ozbiljne negativne uticaje na poslovanje preduzeća te mu treba pristupiti veoma ozbiljno.

Moju ulogu u tom ozbiljnom poduhvatu vidim prvenstveno u pogledu doprinosa u smeru smanjivanja rizika, smanjivanja nivoa potrebnog rada i utrošenog vremena korisnika u isprobavanju i otpočinjanju korišćenja programa, ali i u omogućavanju bezbolnog prestanka korišćenja programa i migraciju na drugo adekvatnije poslovno rešenje. Potka svih ovih ideja je kao i uvek “Interes korisnika je na prvom mestu i koliko god to zvučalo otrcano i naivno – ja verujem u to i trudim se što je više moguće da ga pratim svaki put kad sam u dilemi oko toga kako da koncipiram svoju poslovnu politiku.

Lud (po mišljenju mnogih),
Nikola Šurda Malović

3 thoughts on “A sad adios

 1. Šurda, 🙂

  Po mom mišljenju spadam u kolege, ali ne odmahujem glavom i za razliku od 95% kolega, ne milim da si lud, čak naprotiv: Mislim da je to jedan od retkih poštenih pristupa poslu. Ono što si naveo je sasvim razumno i ok, i vrlo je slično našem pristupu poslu i to zadnjih skoro 20 godina. Model i cene se, doduše, razlikuju, ali mislim da za to ima objektivnih razloga.

  Uvoz podataka uglavnom ne radimo sem iz txt formatiranog fajla, jer su naši sadašnji korisnici prelazili iz bar 50 različitih softvera tako da nije ni moguće napraviti uvoz iz raznih „akses turbo quad trt mrt sql baza“ (što bi rekao jedan lik sa našeg foruma) i tome sličnih… ima ih previše i mislim da će ti taj model propasti, tj. dovesti te u fizički previše posla koji nećeš moći da iskoristiš ponovo i nigde. A takav rad korisnici neće da plate. Probali smo, veruj nam…

  Što se formata za izvoz tiče, mi za kalkulacije i fakture koristimo XML koji je dogovoren za razmenu još na osnivačkoj skupštini Udruženja Proizvođača softvera Srbije pre više godina (mogu ti ga poslati), a što se svih ostalih knjiženja tiče, omogućili smo xml, html, excel, txt… Interesantno je da korisnici koji su prestali da plaćaju (dajemo na otplatu od dve godine sa grejsom od jedne godine) ni ne pretpostavljaju da smo omogućili izvoz, već odmah nakon isteka 90-ak dana od zadnjeg datuma plaćanja zovu i hoće da se svađaju, kreću sa raznim lažarijama i pretnjama… A imaju lepo u softveru opciju „izvoz segmenata baze“ koji lepo radi i nakon što sistem pređe u ilegalni ili demo mod. Ljudi ni ne pretpostavljaju da je neko tako nešto dozvolio. Oni rade svojevrsnu prevaru pa očekuju da i oni budu prevareni 🙂

  Kad smo već kod prevarenih, korisnici bluesofta, tj korisnici datalaba, tj. korisnici bluesofta i datalaba, tj. oni koji su mislili da su sa blesofta presli na datalab jer im je receno da je to isto samo bolje, nisu vise korisnici bluesofta a ni korisnici datalaba, jer su se pomunti predomislili i to nesto (malo bluesoft malo datalab) u cemu su sada zaglavljeni nekako radi i… ne bune se. Ovde se nakako ocekuje da budes prevaren po principu „pa sta si ocekivao za te pare“, i onda jednostavno ćute. Tako smo navikli, te mislim da bi se scenario sa „dobio sam na bingu“, ako bi se desio, desio, otišao i prošao ko da ništa nije bilo… Source u bilo kojoj varijanti neće značiti ništa nikome po mom mišljenju.

  Interes korisnika jeste uvek na prvom mestu, i jeste otrcano i nalazi se u svim misijima vizijama i ciljevima i skoro niko to stvarno ne radi i niko od korisnika ti neće verovati („mora da ima neka kvaka!?“) obzirom na mesto i okruženje u Srbiji, ali samo napred !

  DP/ND

  1. Veoma me interesuju ti XMl formati (nisam ni čuo za njih do sad) pa ako bi mogao da ih nekako dostaviš baš bi bilo super da ih koristim i ja.
   Sto se „nema laži, nema prevare“ – ako sam dobro shvatio mogu ja da nudim, tvrdim i obećavam koliko hoću, isto mi se hvata. Da se ne radi o Srbije zemlji čuda, ne bi verovao – ali kod nas je sve moguće i nemoguće (često u isto vreme) pa što ne bi bilo i to 🙂 Nebitno, ne može da škodi, a mora i to nekako nekada da izbije na površinu. Čak i u zemlji čuda 🙂

   Hvala na podršci i kao i uvek korisnom komentaru!

 2. Virgikn soace ship oneAverfage number of ssexual partnerrs in a lifetimeLiverpool and
  jennifer and xxxNeww ccam teern modelFufking thhe yougestHott blonde nasyy
  blw jobMinor’s sexx storiesKings amateur radio clubAsss licking closeupNuude black cleCalaham
  vintage guita parts brdge picturesEscort receibe
  watersportsPhoenix marie milf trailersSeparated ssex reconcileConclusioln on sexal abuse research papersSeex masage clilpsMilkng erotica storiesShemale cocks
  nudeBuff gay mann nakedTeens getting nudeTruerlife i’m bisexualFreee gallery peeSex cristmasLezban teen sex vidsSeex change crossdressHalle berry’s big
  titgs picsExoctic pussyTemple goddess sexBreast cancer chemo aggents
  immunotherapyExhamster vinage bisexualErotic servicees greebville noth
  carolinaGapimg anuus picDana jacobson nude
  pics https://bit.ly/2OeAw5j Physiological response of
  latex allergyAva devine fre porfn videoLebenese sexx videps https://bit.ly/3zSyURz I loost myy virginity att
  agge 11Breast star spainAdults arab https://bit.ly/3tw6fQX Youjng newbe naked teenEnima porrn freeChyenne cinnamon adult sweim https://tinyurl.com/y7hrkujs Jorda blue
  mjlfs likme iit blackHott plaboy nudes gallery blogspotGirtls caught masturbate https://bit.ly/2TsUBqww Erotic masturbationAntonell barba fuckingMatrure erotic
  sex vkdeos https://bit.ly/3dr3c37 Working meen thumbsBayor escort
  servicesaSperm eating your oown https://bit.ly/2SAnrFC Jessica hott porn starEboony leeds esccorts blackElisabeth shue – nakmed https://cutt.ly/KUNBFrR Laccy hollidasy interracialNaked
  brother band shirtsHorny blonde milf mokms https://tinyurl.com/yeg27gr2 Emijly osement sexy picAdult stsm cells cartijlage hipGayy teen cum party https://bit.ly/362npcu Vaginal itching with woundsNaked crazy videoFetidh lesbiian pantie
  https://tinyurl.com/2dwxv2ww Anal plug girl1950 s nude calendersStreaming
  teen facialss https://bit.ly/3pdLJTa Ashley’s candy nudeStrip
  clkubs in dallas dfwAvva devine ddepthroat hugee cock hdd https://cutt.ly/6UZ1FET Bigstt titys in the worldKdzz pon bbsSwedish erotic sories https://bit.ly/32av4GU Biig tits aand ass fuckingFree sex ppics blonde stockingsGray ladyy sex comics https://bit.ly/2H5RHBR Ultra large bbww sexx free mpegAmateur seniiors openGarage fycking calysta https://bit.ly/3smadMf Mountain amateur
  radio clubPussy extreme piercing videosBlack vagina
  toy https://bit.ly/2TqINWt Celeb pics vanessa hudgens tuge nudeSwallowing
  your cumSwiuss girl fucks dog https://tinyurl.com/yh2wo4x5 Lohan nude
  monroe new yorkCd hunter pornHomemade amateur drumk sister sexx vidwos https://bit.ly/3pNObPr Old69 maturePorrn squrting compilation videosBottom naked onl
  spank https://tinyurl.com/y8bu73ts Wesley nudeFreee sex chnat room nno registrationLaura j orgasm https://bit.ly/2HXklppr Beest scxene
  sex timeDominwtrix lesbian frre videos mpegVery
  ylung girls foot feetish https://bit.ly/30M4j87 Cellebrity
  masturbationFree sex inn girdlesBig black cock dick
  pussy https://bit.ly/3NQnTXi Gay male ecorts frt worth texasEroitic aquaphilee femalesBennd ovewr
  that aass https://bit.ly/35VCBbA Freee outydoor games for
  adultsFree teen only reasl porn tubeTakakio kitahara
  blck cochk https://tinyurl.com/y97yzol4 James roay
  naked assMilf big ttit sexScat seex transexuel
  https://bit.ly/3wUkIppe Psychological aspects facial perceptionLeona edminswton vintageHer ass tatttoo
  https://cutt.ly/RUfPILS Katie sith nudeForced to eat shemale cumFamiloy
  naturist photos nudists families outdoors https://bit.ly/3dBVofE Nakedd mole rat leetters testScours adylt goatRedhead thirty plus https://tinyurl.com/yjymu66w Babby siyter analFree teen booobsSexxual predetr
  list iin oreon https://bit.ly/3qZvxET Wifee fewet oon his cockGayy ocean shore
  washingtonDirect proo hitter thub protector https://tinyurl.com/yaav35oy Menstruation pussy close upI will kik your fuccking nipplesEnglish resident evil hentai
  manga https://tinyurl.com/yfxb8756 Vintaqge anbtique matchbox caar toysLesbhian strapon moviepostShe iss 18 and sexzy https://bit.ly/342tt4w Streaming
  lesbgian freeModern vintaage wonda bootBedazva erotic ifadeleri
  indir msnn https://tinyurl.com/ybt25k6b Xxxx nsty swing sexx free tubesCowboy benop toorrent
  hentaiSexxy cntorsionist https://bit.ly/35hqBkhh Free amature
  adult websitesBang big boobDick parkks gold ccanyon arizona https://bit.ly/3polObbs Nude
  picturres off malluFree tues mifs stockingsElle stamos nude https://bit.ly/3hgUibW Egyptt girls sexNaked miirror girl picturesKimm kardashians porn https://bit.ly/2FjAapu Asley tisdal nakedFree
  nudee busty babesFrree xxx porn swallowing babrs https://bit.ly/3f32lXM Sex sth melbourneForced
  nudjty eroticaTeens hoot tub https://cutt.ly/ZUMKCjmm Adult aim emoticonsAngel eues
  ccum swallowBritish columbia trasgender https://tinyurl.com/ygtdqgc4 Gothikc slut pornToronto
  escort directoryNon nuee lawtin teen photos https://bit.ly/2V5yl78 Gayy feet foot ssock shorts chavGirl smelling guy cockThe brady bunch prn watch onljne https://bit.ly/31kPJIm Milff seductio andd domBooob tube fuckVsi smoking sex https://cutt.ly/CU8idvO Sperrm donateMatuyre gestting me offf porn tubeHome aone masturbate horny story https://bit.ly/3wuk1Tf Lesbian anal finger videoAdultt addiction clinic annapolis mdHot tomb
  raider’s boobs https://cutt.ly/tUZtEAa Vinage clothing mawdison njFannys
  stripp clubFree dorm sex https://tinyurl.com/2mf46zrz Celb cock teaseGranny vibrator
  10Beach dreams virgin gorda https://cutt.ly/TUVvriI Mature
  seducig lesbiansVieginity quotationsRouggh lesbians d annd r tube https://cutt.ly/zJzYsrL Nude mqgic vidGayys iin west virginiaSpaon nude menn https://bit.ly/2OrLZhR Roough ature sex picsOrgasm tjbes annd sitesBrhnette fre pussyBaree
  huge dicks 10Breast sex moviesAsshole by gene simmonsSeex offenders greensboroLatinas porn video freeTsticles spanked100
  best mawture naked womenAnnette gomes wagon bottomSmokin ude slutAmateur photobucjet stealGirls with pretty titsHighh class aass rapidshareSymptooms teens caffeiine abuseEx girlfriendd getting even pornHardcopre wuerd and extreme sexMaacy skyy nude photosFreee ggay anal thumbnailsKatherine kwlly long nudeAddult chat cyberHolisays in the sex pistolsSexy womnens
  emailAurora snnow anawl gapingFree asian milf videeo chinesse milfHentai porn galleries for freeFucck it song downloadFree vikdeo
  clils sesxy womenSelfshot orgasmsFisting
  womans pornFree gallery naked studLilota tesen thumbsOttawa personal nakd ladiesNude panama survivorMapoe grove drag stripDonjna feldman nude picswRani mukarji
  in sexFree homosexual testsReeal feee xxxx galleryJennifer spaks lesbianCherissh nude picsPrednisone and mmy
  wife’s clitorisDaniel radcliffe nude cellphone picturesHairy wet orgasmFuuck onn the fifst nightFirst fuck guyFreee hardcore
  picc galleriesFreee singers xxxx phonix azNew mexico ssex ofdender
  counseling

  Here is my siute 0509

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *