Javiii se Ripliiiiii

Niko nam nije kriv, krivi smo mi sami

Zaista nisam planirao da pišem ništa više u 2010-toj, ali mi se upravo nešto desilo što me u prvom momentu razbesnelo “do koske” dok nisam ukapirao koliko je tragikomična situacija i sad mi je smešno. S obzirom da je anegdota kratka, stvarna i smešna, reših da je podelim sa vama na ovaj Novogodišnji dan.

Kupovina knjiga o računovodstvu u Srbiji?

S obzirom da od mog poganja finansijskog i upravljačkog računovodstva na ekonomskom fakultetu je (na žalost) prošlo već 15 godina , pre 10-tak dana sam odlučio da iskupujem sve knjige o računovodstvu  koje mogu da nađem i da odvojim dosta vremena na njihovo čitanje u prvom kvartalu 2011-e.

S obzirom da ne živim u Srbiji, jedini način da se informišem je internet, te posle MNOGO traženja dolazim do tri sajta koji nude knjige iz ove oblasti:

.
Nijedan od sajtova ne nudi plaćanje preko interneta (o ovoj gluposti poseban post na oblak.rs blogu sledi kad tad), nijedan ne isporučuje robu van Srbije. Blago revoltiran time okrećem telefon i zoven Milovana Kick-Ass-Knjigovodju i molim ga da mi iskupuje knjige sa tih sajtova, pa da ih pokupi moj prijatelj u povratku za Češku nakon Božića i donese mi (kad nema drugog načina).

Kraj godine je doba kada su knjigovođe poslovične jako zauzete, ali je on ipak našao nešto vremena za moju molbu. Otišao je na sajt CID-a, popunio sve podatke koje su trađili uključujući ime, PIB, broj telefona,email adresa  itd, dodao u korpu knjige koje sam mu rekao da trebam, kompletirao porudžbinu. Čak je i telefonom pozvao da proveri da li je tekući račun dobar – sve mu osoba na telefonu potvrdi.

Nakon dva dana čekanja i na moje požurivanje on im uplati iznos sa sajta. Ovog posta ne bi ni bilo da mu pre 2 sata nije zazvonio telefon, on se javi, a sa druge strane ženski glas koji odmah krene da ga napada i ispituje ko je on i što im je uplatio novac. On kad shvati o cemu se radi im lepo objasni da je putem sajta popunio sta je trebalo sa svim ličnim i poslovnim podacima, završio porudžbuinu, zvao telefonom da proveri da je snimljeno i da je po tom osnovu uplatio novac.

Odgovor sa druge strane žice? Ne, nije izvinjenje za maltretiranje kupca bespotrebnim i po meni previše ličnim pozivom. Ne, nije ni zahvalnost što je kupac pristao da se maltretira i da plati za njihove proizvode koje prodaju preko interneta uplatnicama itd. Ne, nije ni zahvalnost što neko u ova teška poslovna vremena napravio solidnu porudžbinu i platio unapred za tu robu.

Odgovo sa druge strane je, verovali ili ne, “nagrđivanje” od strane osobe iy CID-a o tome da li on zna koji je danas dan, te zašto nije čekao predračun itd, itd. Na kraju mu kaže da su mu pare vratili (!?)

Sad, neko od vas će možda reći da nisu oni krivi jer je klraj godine, spomenuti PDV  i slične stvari. Apsolutno se ne slažem sa vama koji to kažete iz sledećih razloga:

 • Porudžbine od sve tri firme su napravljene istog dana. Odgovor druge dve je bio istog dana potvrda da imaju knjige na lageru (neću ni o tome ovde) i poslati predračun, uplata izvršena, knjige na putu.  Znači može.
 • Da su mu poslali profakturu mogao je da plati nakon Nove Godine. Umesto toga apsolutno ga niko nije kontaktirao do danas.
 • Najbitnije: Što je sve ovo uošte problem kupca?
  Možda je uplata stigla u nezgodan trenutak, ali to svaka prava firma “izdrži” – kupac je uvek u pravu /a posebno kada plaća unapred/. Na šta liči zvati kupca koji je uradio sve što je zahtevano, kritikovati ga (!) i vratiti mu novac (!).

.
Ceo postupak od strane CID-a je toliko neprofesionalan da ja nemam reči – bukvalno sam šokiran da se neke stvari kod nas izgleda uošte nisu promenile u zadnjih 20 godina.

A možda sam samo šokiran jer sam samo fićfirić koji je isuiše ogrezo u trulu dekadenciju Zapada gde se mušteriji nepristojno ugađa čak i u toj meri da se poštuje, pa očekuje da to vidi i na digitalnom brdovitom Balkanu ponosno neukaljanim takvim degeneričnim uticajima sa zapada..

Jedno je sigurno, definitivno neću više nikad ništa od njih da kupim.

965 thoughts on “Javiii se Ripliiiiii

 1. … Kanada, ja kad bi ispisao kakve sam gluposti doziveo samo u decembru ove ….ne godine, ne bi mi verovao. Zato, svima toplo preporucujem, radi ocuvanja svog mentalnog i fizickog zdravlja, odavde treba otici sto pre, sto dalje i sto pre ovo ostaviti u zaboravu. Kanada…

 2. Naravoučenije, na pojedinačnom primeru.
  Nemoj da kupiš nijednu knjigu od CID-a.
  Nećeš ih mnogo oštetiti, ali to je jedini ispravan put. Uzfred, Srećna Nova godina

 3. @Tica: ja pozivam sve da ostanu i probaju da pomognu da digitalni brdoviti balkan bude bolji, a ne da svoju pamet odnesu negde i pomazu nekom drugom.

  @Nikola: Gluposti poput ove koje si opisao ima stalno, svaki božiji dan i svuda. O mnogo toga sam pisao i pišem… Teže je meni da pišem (sramota me) o tome nego ovim nesvesnim srbendama kojima je to nekako normalno jer im se tako ponašaju idoli iz (bilo koje) vlasti … Oni pažljivo odabiraju svoje idole, budala za izabrati uvek ima i tako se opravdavaju. Ko je radio bilo šta sa nekim ministrstvom i njihivim „stručnim“ službama tačno zna o čemu pričam, i mnogi se povedeni tim primerima ponašaju kao zatucani moroni… Naročito ako su iz društvenih/državnih firmi, ili iz „privatnih“ kompanija koje su nastale tako kako kod nastaju velike „kompanije“ – nekom malverzacijom – iz društvenih.

  Gde god da čačneš, sačekaćete isti nivo zatucanosti i osionosti, ako taj neko ima i mrvicu „moći“: domar će te oterati u *** jer je on „direktor na kapiji“, sestra i doktor u ambulanti će se izživljavati nad tobom koliko god može jer ona tebi treba, a ne obratno, poreska uprava će ti jednom godišnje slati rešenje o oduzimanju imovine (!!!) iako si porez preplatio, a oni pogrešili (po dva put stiskaju taj je*eni enter već godinama) što ćeš ti morati da dokazuješ po par godina pišući zahteve za sravnjenje na tri adrese u istoj zgradi, razni savezi mašinovođa će prodavati programe za poslovanje koji su po standardima koje sami izmišljaju i onda ih se ne pridržavaju, tebe će kontrolisati sve inspekcije redom jer je komšija ili konkurent, zelen od zavisti, napisao neku prijavu koja nije ni na nivou petogodišnjaka, ali „propisi su propisi i mi smo dužni da reagujemo“, a kada ti napišeš nešto smisleno onda se koriste raztnim dovijanjima da ne reaguju po tom osnovu jer bi morali da nešto urade nekom ko im je kolega, i kada se požališ nekom ministarstvu od specijalnih savetnika dobiješ odgovor „pa šta se žalite, radite i vi isto to“, a ako stigneš do ministra i predočiš situaciju, daš dokaze validne za sud i dobiješ lično potpisan dokument da će to i to biti od sad rađeno po zakonu … taj papir možeš da okačiš mačku o rep… Isto tako su ti važni potpisana rešenja od direktora poreske uprave, jer ti ovaj na šalteru kaže „onaj ko ti je ovo napisao nek ti primi obrazac“, jer on je direktor šaltera… pa sve do glupače koju si opisao i kojoj je lakše da vrati pare nego da pošalje knjige, jer ona je sigurno nekakav „menadžer prodaje“ i neće njoj neki tamo da kaže šta ona da radi na 31.12… mogu ovako još dva dana da navodim, kao i svi ovde prisutni verovatno…

  No, to treba uzimati kao prirodnu nepogodu. Prosto su tu dok ne izumru i oni i njihovi učenici. Do tada samo možemo pisati i objašjavati da tako ne treba raditi, s tim da se ne treba nervirati, što je teže uraditi nego reći. I ne mislim da treba otići negde… ovde je zanimljivije 🙂

  DP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real-user monitoring for Accessibility, Performance, Security, SEO & Errors (SiteLint)