Knjigovodstvo i knjigovodstveni programi u Srbiji blog – dobrodosli!

Da se predstavim na početku kao svaki pravi domaćin 🙂

Zovem se Nikola Malović, po zanimanju sam inžinjer informatike, a imam i titulu MCSD od 2002-e godine.Malovici u Pragu krajem 2009-e

Zadnjih 5+ godina (o zar već ima toliko) živim u Pragu sa mojom suprugom Snežanom i devojčicama Ninom i Vanjom. Radim u firmi Monster Techologies koja je jedna od svetskih lidera u oblasti online zapošljavanja kao senior principle software engineer (što je neka vrsta pleonaze po sebi, ali nema to toliko ni veze) u ulozi senior solution architect– uglavnom na projektima  vezanim za elektronsku trgovinu, internet marketing, site analitics, KPI optimizacija i slično.

Blogujem već 3+ godine o .NET programiranju i arhitekturi na svom VusCode development blog-u tako da ako ste IT/geek/nerd verovatno je to bolja destinacija za vas 🙂 U slučaju da vas ne zanima toliko knjigovodstvo koliko tematika internet elektronske trgovine, proverite i sadržaj koji se nalazi na mom blogu o elektronskoj trgovini u Srbiji.

Ako ste jedan od onih milion + Srba koji “visi na fejsu”, imam i za vas facebook stranica papiri.rs sajta. U slučaju da preferirate twitter (moj lični izbor) nadjite me na oblakrs nalogu.

Moj poslednji projekt u Srbiji je bio knjigovodstveni program Financio (šokatno zar ne – raditi knjigovodstvene programe u Srbiji) koji sam radio krajem 2002-e. Moj sledeći post če biti prezentacija tog programa (treba početi od svog prljavog rublja prvo) tako da ne zalazim u njegove detalje ovde više nego samo da kažem da iako sam u taj projekat (iskreno) ušao “loveći novac” izašao sam iz njega sa dubokom naklonošću ka segmentu poslovnih aplikacija (accounting, ERP, CRM) itd.

Nažalost, čim sam napustio Srbiju 2005-e uvideo sam da ceo svet je vec 5+ godina zaplovio web vodama i da ima 5% (naučno proračunato odokativnom šaciometrijom) oglasa za desktop client programiranje pa sam se tako i ja prešaltovao i proveo evo zadnjih 5 godina u svetu ASP .NET-a, html-a, css, jscript-a itd.

Za sve te godine moja privrženost poslovnim aplikacijama nije jenjavala tako da sam ja pratio sta se desava na nasem, ceskom ali i svetskom trazistu u domenu knjigovodstvenih aplikacija.

Igrom slučajeva u zadnje vreme počinjem da imam više slobodnog vremena tako da sam odlučio da podelim sa sva moja 3 buduća čitaoca ovog bloga moja razmišljanja i zaključke do  kojih dolazim u mojoj potrazi za savršenom knjigovodstvenom aplikacijom.

Biće dakle svega i svačega na blogu: od analiza trenutnog stanja na nasem tržištu, preko mojih korisničkih iskustava sa aplikacijama koje imaju probne verzije na internetu do mojeg filozofiranja o raznim aspektima koji čine dobar UX (iskustvo korisnika).

Pokušaču i da ubedim Milovana-The-Kick-Ass knjigovodju da mi se pridruži na blogu postovima o stvarima interesatnim iz ugla svakdnevnice jednog knjigovođe što čvrsto verujem da bi bilo veoma interesantno svim knjigovodjama čitati.

Za kraj ovog uvodnog blog posta kao ilustraciju gde ja stojim u svojim pogledima reći ću vam jednu veliku tajnu a to je definicija savršene poslovne aplikacije

“Savršena poslovna aplikacija je aplikacija koja radi 100% stvari koje  korisniku trebaju, a koja je toliko jednostavna da jednom kad je korisnik krene koristiti mora zapitati:”Zašta ja dadoh one pare – ovo sam i ja mogao da napravim ”

(Nešto sasvim slično i ja kažem gledajući Brazilce kako igraju fudbal 🙂

Čitamo se,
Nikola Malović

1.049 thoughts on “Knjigovodstvo i knjigovodstveni programi u Srbiji blog – dobrodosli!

  1. Ja mislim da je svrha postojanja dobrog knjigovodstvenog programa kako spreciti da lopovi ( citaj drzava ) ne kradu previse od boranije ( citaj firme kroz dazbine i poreze )., a da to nije na fizicki ili oruzani nacin.

  2. Slazem se sa ako pod tim mislis nesto poput

    „minimizirati vreme utroseno u pairologiji i poslovne rashode, a maksimizirati vreme gde radimo ono sto zelimo i poslovni profit na jedan zabavan i produktivan nacin“

  3. To će ti knjigovodstveni program teško odraditi (posao za vladu/parlament). Jedino da ubaci balloon tips sa savetima tipa, kako umanjiti dobit (raditi na crno), izbeći plaćanje poreza ili tako nešto slično 🙂
    U svakom slučaju ono što (na osnovu dosadašnjih razgovora sa našim prijateljem) možemo očekivati jeste aplikacija koja će omogućiti veću efikasnost u interakciji poslovnih korisnika (prvo smanjenje troškova), relaksiranije knjigovođe (tu sad nastaje problem pa ću staviti potencijalno drugo smanjenje troškova) i u konačnom olakšanu (two clicks away) obradu svih vrsta poslovnih papira (za smanjenje troškova prema zdravstvenom osiguranju 🙂 ).
    A sve to je Nidža ustvari napisao u prethodnom komentaru…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Real-user monitoring for Accessibility, Performance, Security, SEO & Errors (SiteLint)